Willem Vermeend

Willem Vermeend is ondernemer en investeert in start-ups in de technologiesector. Internet en innovatieve technologieën zijn zijn passie en daarom is hij tevens bestuurslid van de IoT-Academy (Internet of Things), is hij hoogleraar bij de faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit en heeft hij een boek geschreven over internet en technologie: De revolutie van Internet of Things.

Schakelfunctie tussen stakeholders en technologie-startups

De interesse van Willem Vermeend gaat voornamelijk uit naar internet en innovatieve technologieën, zoals robots, kunstmatige intelligentie, 3D-printen en Internet of Things (IoT). Toen het internettijdperk opkwam, ontstond bij Willem Vermeend de interesse in de mogelijkheden van dit platform. Na zijn studie Fiscaal Recht en Economie zette hij meerdere bedrijven op binnen de technologiesector. Nog steeds investeert Vermeend in verschillende start-ups en houdt hij zich dagelijks bezig met internet en technologie. In 2016 is hij zelfs benoemd tot fintech-afgezant in Nederland. De innovatieve bedrijven binnen de Nederlandse financiële banksector worden aangeduid als ‘fintech’. “Het aantal bedrijven binnen deze sector neemt af. Als fintech-afgezant stimuleer ik de innovaties door een schakelfunctie te vervullen tussen de verschillende stakeholders en start-ups.” Deze stimulering is nodig om als Nederland niet achterop te raken in de ontwikkeling binnen de technologie. Ondernemers die de komende jaren willen groeien en overleven, dienen zich te blijven ontwikkelen op het terrein van innovatieve technologieën en digitalisering.

Politiek

Na zijn studie werd Willem Vermeend lid van de Tweede Kamer. In 1994 werd hij benoemd tot Staatssecretaris van Financiën en Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “In deze periode ontstond mijn passie voor technologische innovaties. Mijn interesse in internet had ik al toen internet net zijn intrede deed in Nederland. Deze combinatie creëerde bij mij als kamerlid allerlei ideeën, ik verwerkte deze ideeën bijvoorbeeld bij het opstellen van initiatiefwetsvoorstellen. Toen ik Staatssecretaris werd, kon ik ook écht iets met die ideeën gaan doen en kreeg ik de mogelijkheid om daadwerkelijk gebruik te maken van internettoepassingen.” In 2002 nam Willem Vermeend afscheid van de politiek en richtte hij zich weer volledig op het ondernemerschap.

De invloed van nieuwe technologieën

“Nieuwe technologieën spelen een grote rol binnen onze maatschappij. Neem als voorbeeld de verduurzaming en de CO2-reductie. Ik hou me op dit moment vooral bezig met projecten waarbij innovatieve technologieën worden ingezet om productie- en bedrijfsprocessen te verduurzamen en de energie-transitie te versnellen.” Digitalisering en technologie, zoals robotica, kunstmatige intelligentie, 3D-printen en Internet of Things, spelen een grote rol binnen het klimaatbeleid. Door gebruik te maken van deze toepassingen werkt dit in het voordeel van de CO2-reductie. Het 3D-printen van bouwconstructies is bijvoorbeeld milieuvriendelijker dan het produceren van bouwconstructies in bijvoorbeeld een fabriek en kunstmatige intelligentie speelt een grote rol bij energiebesparing.

Terug naar top