Wim Noorman

Wim Noorman heeft op verschillende vlakken ondernemerservaring. Van het opzetten van een machinefabriek, een uitzendbureau en het begeleiden van een artiest, tot het bouwen van raceauto’s en het scouten van sporters. Op dit moment houdt hij zich hoofdzakelijk bezig met het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van bobsleeën.

Ondernemerservaring

Wim Noorman heeft een diverse ondernemersachtergrond. In 1991 startte hij met Eurotech Group, een toeleverancier in CNC-draaien en -frezen. Hij wist dit bedrijf uit te bouwen tot een internationale toeleverancier met 300 mensen in dienst en met een omzet van 45 miljoen euro. Eurotech Group was actief in drie landen: Nederland, Tsjechië en Duitsland en was toeleverancier in aluminium zandgietwerk, CNC-bewerkingen en assemblages in de medische, verwarmings- (HVAC), robotica en energie-industrie. In 2006 zette Wim Noorman Techwork op, als onderdeel van Eurotech Group. Techwork is een uitzendbureau dat gespecialiseerd is in technisch personeel uit het lagelonenland Slowakije. In 2013 verkocht Wim Noorman het grootste deel van zijn aandelen van Eurotech en Techwork. Inmiddels is Techwork gescheiden van Eurotech. In diezelfde periode, van 2006 tot 2016 was Wim Noorman de manager van Idols-winnaar Bo Saris, hij begeleide hem en investeerde in de carrière van de zanger. Het kan voor Wim Noorman niet afwisselend genoeg zijn, want naast Eurotech, Techwork en het begeleiden van Bo Saris, bouwt hij ook raceauto’s. Van 1991 tot 2008 ontwerpt, ontwikkelt en bouwt Wim Noorman race- en sportwagens, zoals BMW Junior, Formula VW König en Opel Lotus. In 1991 gaat hij een samenwerking aan met Marcos Sportscars LTD in Westbury UK en in 1999 neemt hij samen met drie partners de fabriek in Engeland over.

Bobsleebouwer

In 2008 kwam Wim Noorman in contact met het NOC*NSF, waar een bobsleeproject liep. Noorman: “Samen met DSM zijn we dat project aangegaan en hebben we onze eerste bobslee ontwikkeld. In eerste instantie had ik geen idee hoe je een bobslee moet bouwen, maar gelukkig had ik wel zeventien jaar ervaring met het bouwen van racewagens. De theorie die schuilgaat achter de techniek van racen, komt redelijk overeen met de techniek van bobsleeën. En met behulp van toeleveranciers en het zelf uitvinden van technieken, kregen we het voor elkaar een bobslee te bouwen die in 2010 met veel publiciteit gelanceerd werd.” Deze bobslee was meteen een succes, het was zelfs tot 2015 de snelste bobslee die ooit gemaakt was. In 2014 werden ze met team Canada Olympisch kampioen in Sochi en bereikte ze een vierde plaats met Esmé Kamphuis en Judith Vis, de hoogste klassering van een Nederlands team ooit. Twee hoogtepunten uit de carrière van Wim Noorman.

BSBN

Wim Noorman is ook voorzitter van de Bob en Slee Bond Nederland. De bond is altijd op zoek naar nieuwe mensen voor het Nederlandse bobsleeteam, om de bobslee te duwen of als bobsleepiloot. “We werven mensen door te scouten bij atletiekwedstrijden, daar kijken we naar bepaalde kwaliteiten. We kijken bij atletiek omdat deze sport goed samengaat met de bobsleesport. Maar dat geldt ook andersom: het werkt in het voordeel van de atleet, als hij als tweede sport bobsleeën erbij doet. Deze twee sporten versterken elkaar. Bovendien heeft een atleet dan een dubbele medaillekans door in de winter te trainen voor een kampioenschap bobsleeën.”

Terug naar top