Petra Goedings

Petra Goedings is een Nederlandse filmproducent. Samen met J.P. Luijsterburg richtte ze in 1990 op twintigjarige leeftijd de filmproductiemaatschappij Phanta Vision op.  Ze heeft diverse speel- en korte films nationaal en internationaal geproduceerd, zowel zelfstandig als in samenwerking.

Nationale en Internationale Films

Sinds de oprichting van Phanta Vision heeft Petra Goedings een gevarieerd scala aan nationale en internationale speelfilms (co-)geproduceerd. Deze films hebben wereldwijd op filmfestivals gedraaid en zijn bekroond met prestigieuze prijzen.

Voorbeelden die zijn geproduceerd in Nederland zijn:

  • Morlang (2001)
  • Vergeef me (2001)
  • Zwarte Zwanen (2004)
  • Blind (2006)
  • Great Kills Road (2010)

Coproducties van Internationale Speelfilms

Naast deze producties heeft Petra Goedings met Phanta Vision bijgedragen aan de coproductie van internationale speelfilms waaronder:

  • Letter to America (2001)
  • Investigation (2006)
  • Windkracht 10: Koksijde Rescue (2006)
  • Dossier K. (2009)
  • Haar recente producties zijn de films &ME en Leve Boerenliefde (beide uitgebracht in 2013).

Producer on the Move

In 2007 werd Petra Goedings verkozen tot Producer on the Move tijdens het Film Festival van Cannes. Ze fungeerde als jurylid tijdens het Nederlands Film Festival in 2008. Ze bekleedde tussen 2007 en 2011 een positie als bestuurslid van de NVS. Daarnaast is Petra Goedings een drijvende kracht achter het digitale platform Ximon. Haar betrokkenheid bij het digitale platform toont haar toewijding aan het bevorderen van de toegang tot kwaliteitsfilms. Buitendien deelt ze haar kennis als gastdocent aan de Nederlandse Film en Televisie Academie en bekleedt ook een positie in de raad van advies van deze instelling.

Familieachtergrond

Petra’s passie voor films is erfelijk; haar vader is Pieter Goedings. Hij is oprichter van de bioscoop The Movies in Amsterdam en voormalig filmdistributeur. Hij bracht filmklassiekers als Die Blechtrommel en Paris Texas naar Nederland. Petra’s betrokkenheid bij de filmwereld is niet verwonderlijk, gezien haar vaders carrière bij Tuschinski, City, de Uitkijk, en het Leidseplein theater waar zij vaak met regelmaat te vinden was.

Conclusie

Petra Goedings’ carrière als filmproducent is een boeiend verhaal van passie en betrokkenheid. Van haar vroege start met Phanta Vision tot haar recente successen, heeft ze de Nederlandse filmwereld en daarbuiten positief beïnvloed. Als ondernemer staat ze niet alleen symbool voor haar eigen succes, maar ook voor de erfenis van haar vader en haar toewijding aan de toekomst van de filmindustrie.

Terug naar top