Marten Lutgendorff

Over Marten Lutgendorff

Marten Lutgendorff is werkzaam in de hulpverlening aan jongvolwassenen, met name aan jongeren met een lichtverstandelijke beperking en gedragsproblemen. Hij treedt op als begeleider van jongeren (en indien nodig ook ouders) naar een zo zelfstandig mogelijk leven, zodat zij weer volledig kunnen meedraaien in de maatschappij. Met name de groep jongeren die ouder zijn dan 18 jaar zijn een uitdagende groep om mee te werken, omdat zij vaak ‘behandel moe’ zijn, waardoor zij extra aandacht vergen. Naast hulpverlening biedt Marten Lutgendorff ook advies aan professionals in de zorg en aan instellingen voor jeugdhulpverlening.

Opleiding en loopbaan

Na de middelbare school is Marten Lutgendorff naar de koksopleiding in Enschede gegaan, waarna hij bij verschillende horecabedrijven als kok aan de slag is gegaan. Tevens werkte hij als instellingskok bij het Medisch Spectrum Twente, hier kwam hij in aanraking met het gastheerschap en het werken in de hulpverlening. In de tussentijd was hij ook beroepsmuzikant en trad hij regelmatig op.
Toen Marten Lutgendorff plots de kans kreeg om te solliciteren voor een baan als hulpverlener greep hij deze met beide handen aan, en hij was dan ook meteen verkocht. Sindsdien heeft hij vele cursussen en opleidingen gevolgd om zich steeds verder te ontwikkelen als jeugdhulpverlener. Hij is daarna werkzaam geweest in verschillende soorten instellingen, van jeugdgevangenissen tot zeer intensieve behandelinrichtingen, en van gesloten jeugdsinstellingen voor seksueel delinquenten tot behandelcentra voor kinderen en jongeren met een lichtverstandelijke beperking en gedragsproblematiek. Momenteel is hij werkzaam voor Stichting Pionierszorg als commissaris/adviseur. Dit is een stichting dat 24-uurs begeleiding, ambulante begeleiding en begeleid wonen biedt aan jongeren met een lichtverstandelijke beperking en gedragsproblematiek.
Voor Marten Lutgendorff is zijn grootste passie om mensen een goed tehuis te geven waar zij zich prettig en gewaardeerd kunnen voelen, zodat ze zelf kunnen doorgroeien in hun persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijk

Marten Lutgendorff is geboren op 18 juli 1959 in Enschede. Hier groeide hij op en ging hij naar de Johan Willem Frisoschool en Waterink MAVO. Na de middelbare school volgde hij de koksopleiding in Enschede. Toen hij jong was had hij een baantje bij de plaatselijke supermarkt en zat hij bij de padvinderij. Ook is hij een tijdje lid geweest van de korfbalvereniging. Momenteel woont Marten Lutgendorff in Emmen, in de buurt van een rietplas waar hij vaak met zijn vrouw en zijn hond rondwandelt. Hij is inmiddels al sinds 1979 getrouwd met zijn vrouw en heeft twee zoons (geboren in 1979 en 1981) en een dochter (geboren in 1982) en tevens drie kleinkinderen. In zijn vrije tijd is Marten Lutgendorff alleen nog voor de hobby muzikant, hij speelt bas, drums, gitaar en zingt ook. Hij was destijds de mede-oprichter van de Nobo’s blues band en ook van de Alpha showband.

Terug naar top