Michiel Mol

Over Michiel Mol

Michiel Mol (geboren in Delft op 4 augustus 1969) is een succesvolle Nederlandse ondernemer. Momenteel is hij de eigenaar en medeoprichter van Force Field VR. Dit is een bedrijf dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van toepassingen op het gebied van virtual en augmented reality. Hierbij ligt de focus niet alleen op games, maar ook bijvoorbeeld op het ontwikkelen van TV en video-content en applicaties voor smartphones en tablets.

Studie en loopbaan

Michiel Mol studeerde theoretische wiskunde en informatica aan de Rijksuniversiteit Leiden, waarvan hij in 1992 afstudeerde. Vlak nadat hij was afgestudeerd, in 1993, richtte Michiel Mol samen met twee studievrienden softwarebedrijf Lost Boys op. Dit bedrijf werd één van de meest succesvolle internetbedrijven ter wereld. Michiel Mol was de grootste aandeelhouder van Lost Boys totdat het in 2013 werd overgenomen door het France Publicis voor 400 miljoen euro. Al eerder, in 2006, werd de gamesafdeling van Lost Boys, Guerilla Games, overgenomen door Sony.
In de tussentijd richtte Michiel Mol in 2002 ook nog een webmaketingbedrijf op, namelijk Media Republic. Hier was hij tot 2014 mede-eigenaar van. Media Republic houdt zich bezig met de online marketing van grote internationale merken.

Via Lost Boys kwam Michiel Mol in aanraking met de Formule 1. Eerst sponsorde hij Formule 1-coureurs Jos Verstappen en Christijan Albers met Lost Boys, later kocht hij zelf het Midland F1-team. Tevens werd hij directeur van Spyker F1 en Spyker Cars.

Ook ging Michiel Mol zich bezighouden met de ruimtevaart. Hij raakte betrokken bij het Nederlandse Space Expedition Corporation (SXC) dat zich toelegde op het mogelijk maken van commerciële ruimtevaart. Dit bedrijf werd in juni 2014 overgenomen door XCOR Aerospace, een gelijksoortig Amerikaans bedrijf dat was opgericht door twee oud-medewerkers van NASA waarmee SXC al veelvuldig samenwerkte om een geschikte raket te ontwikkelen. Het bedrijf verkoopt voor 75.000 euro tickets aan particulieren voor een korte ruimtereis waarbij zij zo’n zes tot acht minuten gewichtloosheid kunnen ervaren. Michiel Mol was na de overname van SXC bestuurslid van XCOR Aerospace, maar legde in maart 2016 zijn functie neer. Wel bleef hij één van de grootste aandeelhouders van het bedrijf.

Persoonlijk

Zijn oog voor ondernemerschap heeft Michiel Mol niet van een vreemde. Zijn eigen vader, Jan Mol, was zelf ook een succesvol ondernemer en onder andere mede-oprichter en –eigenaar van IT-bedrijf Volmac. In juli 2004 trouwde Michiel Mol met Paulien Huizinga, met wie hij een zoon en een dochter kreeg. In augustus 2011 besloten zij van elkaar te scheiden.

Terug naar top