Charles Ratelband

Charles Ratelband is een ondernemer met passie voor natuur en business. Hij is oprichter van WindShareFund, een beleggingsmaatschappij in windenergie waarmee hij het verschil wil maken op het gebied van duurzame energie. “WindShareFund is ontstaan om de natuur te ontlasten van de verbranding van fossiele brandstoffen, CO2 te reduceren en daarmee bij te dragen aan het tegengaan van klimaatverandering. ”

Het verschil maken

In 2011 besloot Charles Ratelband zijn passie voor de natuur te combineren met zijn passie voor business. Charles: “Ik heb bij een aantal beleggingsmaatschappijen gewerkt en een eigen bedrijf gerund waarbij ik particulieren en pensioenfondsen adviseerde in verschillende soorten transacties. Dat begon enigszins ‘saai’ te worden. Ik vond weinig voldoening en daarom wilde ik iets gaan doen waarmee ik iets zou kunnen betekenen op maatschappelijk vlak.” Charles Ratelband is gaan kijken waar zijn belangstelling ligt en waarmee hij daadwerkelijk impact kan hebben. “Met geld kun je een grote invloed hebben, dus ben ik gaan kijken met welke beleggingen ik het meeste kan bereiken. Uiteindelijk is dit windenergie geworden.” Om verschil te kunnen maken en maatschappelijk verantwoord te kunnen ondernemen, besluit Charles Ratelband dat zijn fondsen voor iedereen toegankelijk moeten zijn, dus zowel particulieren als bedrijven moeten kunnen investeren in windenergie en daarom kan er al vanaf vijfhonderd euro ingeschreven worden op klimaatobligaties (ClimateBonds).

WindShareFund

Het idee voor WindShareFund was geboren. De eerste twee jaar heeft Charles Ratelband zich voornamelijk gefocust op het contacten leggen met andere duurzame ondernemers en te praten met verschillende professionals op dit gebied, om te kijken hoe dit idee omgezet kon worden tot een concreet plan. In 2013 is het bedrijf in een stroomversnelling geraakt en in 2015 is het eerste fonds succesvol in de markt gezet. Op 30 april opende het fonds en aan het einde van het jaar was het fonds volgeschreven. “Dat is wel iets waar ik trots op ben. Vanuit het niets begonnen en vanaf de grond opgebouwd, en uiteindelijk blijkt het fonds een succes te zijn. We hebben daarom in 2016 het tweede en in 2017 het derde fonds geopend.”

Groter, sterker en duurzamer

Binnen het bedrijf houdt Charles Ratelband zich voornamelijk bezig met de investeringskant, de beleggingen. Hij onderhoudt de contacten met de eigenaren van windmolenparken en ontwikkelaars en is veel in het buitenland te vinden om te kijken naar nieuwe investeringsmogelijkheden om de missie van het bedrijf te versnellen. WindShareFund is een klein bedrijf dat grote impact wil hebben. Met een paar man zorgen ze ervoor dat alles op marketing-, operationeel en investeringsvlak soepel verloopt. Het doel is om WindShareFund groter, sterker en duurzamer te maken om meer invloed te kunnen hebben op CO2-reductie en de energietransitie. Hieraan wordt dan ook hard gewerkt: “We zullen hiervoor de aankomende tijd onder meer ook veel gaan investeren in compliance, governance en investor relations. Hiermee zorgen we ervoor dat het bedrijf op alle facetten beter wordt.”

Passie

WindShareFund is echt ontstaan vanuit zijn passie voor de natuur. Charles Ratelband brengt zijn vrije tijd dan ook graag door in de natuur. “Ik ga vaak lekker wandelen in de natuur, met mijn rugzak op. Soms alleen of soms met vrienden. We slapen dan in de natuur of in berghutten, je ziet dan echt de schoonheid van de natuur.” Amerika, Afrika of Azië, of gewoon lekker dichtbij huis, Charles Ratelband geniet van elk soort natuur. “Heerlijk de rust opzoeken en ontspannen. Tegelijkertijd is de natuur ook een inspiratiebron voor me.” In zijn vrije tijd is Charles Ratelband niet alleen in de natuur te vinden, hij verdiept zich ook graag in cultuur en historie. “Ik heb een museumjaarkaart en ik bezoek regelmatig musea. Ik vind het heerlijk om de historie van bepaalde zaken te onderzoeken.”

Terug naar top