Ton Caanen

Ton Caanen heeft meer dan twintig jaar ervaring in de voetballerij. Hij heeft voornamelijk ervaring als trainer opgedaan, maar ook als technisch en algemeen directeur van verschillende voetbalclubs.

Hoofdtrainer op het hoogste niveau

Op jonge leeftijd wilde Ton Caanen al voetbaltrainer worden, het liefste hoofdtrainer op een hoog niveau. Hij begon zijn carrière als amateurtrainer, daarna kreeg hij de kans om Roda JC U19 te trainen en werd hij hoofd jeugdopleidingen van Roda JC. “Toen werd het voor mij lastig om mijn carrière hoger op te bouwen, omdat ik geen professioneel voetballer ben. Daarnaast was ik niet in bezit van het hoogste trainersdiploma, de UEFA Pro-licentie, dus ik heb mijn carrière met een omweg opgebouwd.” Caanen vertrok al vrij snel naar het buitenland om daar ervaring op te doen en te werken als trainer. In 2005 behaalde hij in Duitsland zijn hoogste pro-licentie. Tussentijds had hij al ervaring opgedaan in Oekraïne en Israël. Na het behalen van zijn licentie werkte hij achtereenvolgens voor een tweede keer in Oekraïne, vervolgens in Malta, Griekenland, Cyprus, Nederland en Slowakije.

Groot werkethiek

Ton Caanen is iemand met een enorm groot werkethiek. “Bij mij is niets onmogelijk. Waar andere mensen stoppen, daar begin ik pas. Ik maak voor mijzelf veel zaken die onmogelijk leken, mogelijk.” Ton Caanen was bijvoorbeeld de eerste Nederlander die werd toegelaten op de trainingscursus in Duitsland om zijn pro-licentie binnen te halen, die hij met goede resultaten heeft behaald. Gaandeweg zijn carrière veranderde de ambitie van Ton Caanen om hoofdtrainer te worden. “Je komt erachter dat voetbal niet alleen een spel is waar elf tegen elf man op een groene mat spelen, maar er komt zoveel meer bij kijken. Ik blijf een trainer in hart en nieren, maar er zijn zoveel andere mogelijkheden en functies in de voetbalwereld. Dat is wel een van de reden dat ik al meer dan twintig jaar in de voetbalwereld werkzaam ben, dus ik kijk ook naar andere functies.”

Internationale verschillen in professioneel voetbal

De internationale ervaring heeft Ton Caanen ook doen inzien dat voetbal niet overal hetzelfde betekent. “Het grootste verschil zit in de denkwijze over wat professioneel voetbal inhoudt. Elk land zou een andere definitie geven, al zullen Nederland en Duitsland wel redelijk overeenkomen. Maar er zitten bijvoorbeeld grote verschillen in de intrinsieke motivatie van een speler om het maximale uit zijn carrière te halen. Daar waar sommige spelers zijn opgevoed met goede voeding, goede rust en dingen laten om het maximale resultaat te behalen, beweren anderen dat ze komen spelen zonder voorbereiding en zonder zich aan een dieet en levenswijze te houden.” Ton Caanen heeft veel geleerd van de verschillende culturen waarmee hij gewerkt heeft. Hij weet deze ervaring nu goed te gebruiken in zijn huidige werk. “Ik heb geleerd niet alleen vanuit mijn eigen belevingswereld en intrinsieke motivatie de speler te coachen, maar om me in te leven in de speler en in zijn cultuur om het uiteindelijke resultaat te behalen. Dat is eigenlijk wel mijn kracht: ik ben een kameleon en ik kan mij enorm aanpassen, zonder dat ik mijzelf verloochen.”

Terug naar top