Ton Caanen

Ton Caanen heeft meer dan twintig jaar ervaring in de voetballerij. Hij heeft voornamelijk ervaring als trainer opgedaan, maar ook als technisch- en algemeen directeur van verschillende voetbalclubs. Inmiddels werkt Caanen als agent en voetbalconsultant voor CAA Base, Londen.

Hoofdtrainer op het hoogste niveau

Op jonge leeftijd wilde Ton Caanen al voetbaltrainer worden, het liefste hoofdtrainer op een hoog niveau. Hij begon zijn carrière als amateurtrainer, daarna kreeg hij de kans om Roda JC U19 te trainen en werd hij hoofd jeugdopleidingen van Roda JC. “Toen werd het voor mij lastig om mijn carrière hoger op te bouwen, omdat ik geen professioneel voetballer ben. Daarnaast was ik niet in bezit van het hoogste trainersdiploma, UEFA Pro-licentie. Daarom ik heb mijn carrière met een omweg opgebouwd.” Caanen vertrok al vrij snel naar het buitenland om daar ervaring op te doen en te werken als trainer. In het jaar 2005 behaalde hij in Duitsland de hoogste pro-licentie. Tussentijds had hij al ervaring opgedaan in Oekraïne en Israël. Na het behalen van zijn licentie werkte hij achtereenvolgens voor een tweede keer in Oekraïne, vervolgens in Malta, Griekenland, Cyprus, Nederland en Slowakije.

Groot werkethiek

Ton Caanen is iemand met een enorm werkethiek. “Bij mij is niets onmogelijk. Waar andere mensen stoppen, daar begin ik pas. Ik maak voor mijzelf veel zaken die onmogelijk leken, mogelijk.” Ton Caanen was bijvoorbeeld de eerste Nederlander die werd toegelaten op de trainingscursus in Duitsland om zijn pro-licentie binnen te halen, die hij met goede resultaten heeft behaald. Gaandeweg zijn carrière veranderde de ambitie van Ton Caanen om hoofdtrainer te worden. “Je komt erachter dat voetbal niet alleen een spel is waar elf tegen elf man op een groene mat spelen, maar er komt zoveel meer bij kijken. Ik blijf een trainer in hart en nieren, maar er zijn zoveel andere mogelijkheden en functies in de voetballerij. Dat is wel een van de redenen dat ik al ruim twintig jaar in de voetbalwereld werkzaam ben, dus ik kijk ook naar andere functies.”

Eigen transfer

Inmiddels heeft Ton Caanen zelf een transfer gemaakt en werkt hij als voetbalconsultant in opdracht van CAA Base in Londen. De werkzaamheden van Caanen zijn erg divers. Zo houdt hij zich bezig met;
– Scouten van nieuwe en jonge talenten
– Begeleiden van voetballers bij hun huidige club en/of nieuwe club
– Contractonderhandelingen
– Trading opdrachten
– Analyses en adviezen afgeven over eventueel nieuw aan te trekken spelers
– Relatiebeheer van clubs en spelers wereldwijd
Eén van de meest interessante factoren van dit werk, zijn voor Ton Caanen het omgaan en werken met mensen van verschillende culturen. Caanen reist dan ook veel en werkt in verschillende tijdzones.

Internationale verschillen in professioneel voetbal

De internationale ervaring heeft Ton Caanen ook doen inzien dat voetbal niet overal hetzelfde betekent. “Het grootste verschil zit in de denkwijze over wat professioneel voetbal inhoudt. Elk land zou een andere definitie geven, al zullen Nederland en Duitsland wel redelijk overeenkomen. Maar er zitten bijvoorbeeld grote verschillen in de intrinsieke motivatie van een speler om het maximale uit zijn carrière te halen. Daar waar sommige spelers zijn opgevoed met goede voeding, goede rust en dingen laten om het maximale resultaat te behalen, beweren anderen dat ze komen spelen zonder voorbereiding en zonder zich aan een dieet en levenswijze te houden.” Ton Caanen heeft veel geleerd van de verschillende culturen waarmee hij gewerkt heeft. “Ik heb geleerd niet alleen vanuit mijn eigen belevingswereld en intrinsieke motivatie de speler te coachen. Ik probeer me in te leven in de speler en in zijn cultuur om het uiteindelijke resultaat te behalen. Dat is eigenlijk wel mijn kracht: ik ben een kameleon en ik kan mij enorm aanpassen, zonder dat ik mijzelf verloochen.”

Terug naar top