Haico Halbesma

Haico Halbesma is eigenaar van Johnny’s Gelato, een ijssalon. Tevens begeleidt hij als ondernemer startende bedrijven. In het verleden deed hij ervaring op als ondernemer van verschillende offshorebedrijven.

Oceanteam

Nadat Haico Halbesma ervaring heeft opgedaan bij offshore servicebedrijf als project controller, startte hij samen met zijn vader een eigen onderneming op: Oceanteam Mexico. Haico Halbesma: “Dit was een rederij en servicebedrijf gericht op de Mexicaanse markt. We startten dit in 1999 en in 2005 werd het bedrijf gefuseerd en is het naar de beurs gebracht.” Op dat moment hebben Haico Halbesma en zijn vader hun aandelen verkocht en zijn verder gegaan met een nieuwe tak: Oceanteam. “We hebben de naam ‘Oceanteam’ meegenomen en we zijn begonnen met het bouwen van een nieuwe serie schepen in Spanje. Ook hebben we weer een servicebedrijf opgezet, ditmaal gericht op de offshore wind, de rest van het bedrijf was allemaal olie en gas georiënteerd. Toen kwam net de offshore windindustrie op en daar zijn we toen ingestapt. In het eerste kwartaal van 2018 is het bedrijf overgenomen door financiële partijen en toen zijn wij eruit gestapt.”

Switch

Vanaf dat jaar gooit Haico Halbesma het over een andere boeg: hij heeft altijd een passie voor ijs gehad en heeft een concept voor een ijssalon in zijn hoofd dat hij heeft uitgewerkt. In april 2019 opende hij de deuren van zijn eerste ijssalon Johnny’s Gelato in Monnickendam. “Ik had al behoorlijk lang in een corporate omgeving gewerkt en ik wilde eigenlijk weer terug naar wat ik eigenlijk de allerleukste fase vind van een bedrijf, en dat zijn de eerste paar jaren. Om van niets iets te bouwen. Mensen komen ijs halen voor hun plezier en dat sprak mij aan. En dat blijkt ook heel leuk te zijn.” Met Johnny’s Gelato heeft Haico Halbesma het doel om maatschappelijk een bijdrage te kunnen leveren. Zo wordt er gebruik gemaakt van lokale of maatschappelijke initiatieven voor de ingrediënten van het ijs. Er worden bijvoorbeeld biologische ingrediënten ingekocht bij een zorgboerderij, maar er wordt ook ingekocht bij een lokale leverancier op Sri Lanka. Hier wordt ook twee procent van de omzet aan geschonken. “Dus we proberen eigenlijk de maatschappelijke impact van dat ene bolletje ijs zo groot mogelijk te maken.”

Energietransitie

Daarnaast houdt Haico Halbesma zich ook bezig met het begeleiden van startups. Hij gebruikt zijn ondernemersachtergrond en financiële kennis om bedrijven te ondersteunen en naar een volgende fase te tillen. “Op dit moment focus ik me op twee projecten die in de energietransitie zitten. Het ene project houdt zich bezig met het halen van energie uit golven op zee en het andere project houdt zich bezig met akoestische warmtepompen.” In de winter staat de ijssalon op een lager pitje, dus dan kan Haico Halbesma zich meer focussen op deze projecten, maar in de zomer wordt het hard werken. “Ik heb Johnny’s Gelato bedacht en ontworpen om groei door te maken, dus ik hoop dat ik op lange termijn niet meer alles zelf hoef te doen en personeel kan aannemen. Maar ik heb er vertrouwen in, want het eerste seizoen is een succes en het komende seizoen komen er twee locaties bij.”

Terug naar top