Frank Monstrey

Frank Monstrey is een Belgische ondernemer. Zijn ervaring en expertise liggen bij het opbouwen van bedrijven en het uitbouwen van projecten.

Centraal-Azië

Via een excellentieprogramma waarvoor Frank Monstrey in 1989 geselecteerd was, kwam hij terecht bij de Generale Bank in Shanghai. Hij kreeg hier de kans internationale ervaring op te doen. Frank Monstrey: “Ik heb een jaar gewerkt in Shanghai, toen ik terugkeerde naar België om een opleiding te volgen en vervolgens weer te vertrekken naar de Generale Bank in Istanbul.” Frank Monstrey deed veel ervaring op bij deze bank op het gebied van projectfinanciering, en corporate finance. In 1993 richtte hij zijn eigen venture capital en corporate finance-bedrijf op. “Ik deed voornamelijk vastgoedprojecten in Turkije, Rusland, Turkmenistan, Wit-Rusland en Kazachstan, maar later ook in Europa. Hierbij ging het om commerciële projecten, zoals kantoren, hotels en industriële projecten.”
Na tien jaar in Istanbul te hebben gewoond, verhuisde Frank Monstrey weer naar België. Vanuit hier zette hij zijn bedrijf voort in Istanbul en Turkmenistan, waar hij een kantoor had. Een paar keer per maand reisde hij van België naar Centraal-Azië. Op alle projecten die Frank Monstrey heeft laten ontwikkelen, is hij trots. “Ik heb bijvoorbeeld een mooi hotel laten ontwikkelen in het centrum van Sint-Petersburg en in het centrum van Istanbul.”

Olie- en gasbedrijf

In 2004 kwam Frank Monstrey in contact met een klein olie- en gasbedrijfje die kapitaal nodig had. “Door mijn werkervaring in Rusland en Kazachstan deed ik veel contacten op toen ik op een bepaald moment contact kreeg met de eigenaar van een olie- en gasbedrijf dat de investering niet rond kreeg. Hij legde zijn investeringsbehoefte bij mij neer en ik deed vervolgens het voorstel om het bedrijf over te nemen.” Frank Monstrey nam het bedrijf over en haalde kapitaal op bij verschillende banken. Het project bleek veel tijd in beslag te nemen en daarom besloot hij zijn andere activiteiten af te bouwen. “Ik had het gevoel dat ik uit dit bedrijf het meeste rendement kon halen, daarom heb ik de andere werkzaamheden afgebouwd, behalve het vastgoed. Vanaf mijn twintigste doe ik vastgoedprojecten, waarin ik niet elke dag betrokken ben, maar een rol waarin ik alleen voorzitter ben of alleen een adviserende rol heb.” Het olie- en gasbedrijf Nostrum Oil & Gas werd succesvoller en had op een bepaald moment 1000 werknemers waarmee ze 43.000 olievaten per dag produceerden. Omdat het bedrijf meer kapitaal nodig had, ging Frank Monstrey er in 2008 mee naar beurs. In 2017 verkoopt hij zijn aandelen in Nostrum Oil & Gas.

Hernieuwbare energie

Tegenwoordig houdt Frank Monstrey zich bezig met hernieuwbare energie. In 2018 richtte hij Tenerga op, het bedrijf richt zich op duurzame energieoplossingen, zoals ondiepe geothermie. Hierbij wordt een put geboord waar warmte of kou kan worden opgeslagen en waarmee door middel van een pomp een gebouw verwarmd of gekoeld kan worden. “Ondiepe geothermie is in België nog een activiteit dat in de kinderschoenen staat, maar we willen ons gaan richten op bedrijven, zoals hotels, ziekenhuizen en kantoren, en op mede-eigendommen, zoals flats en meerdere woningen.

Terug naar top