Geert Schaaij

Geert Schaaij is een succesvolle belegger. Sinds 1986 is hij ondernemer binnen de beleggingswereld. Eerst als vermogensbeheerder, later als beleggingsadviseur. Met zijn bedrijf Beursgenoten heeft hij landelijke bekendheid, mede dankzij zijn optredens in verschillende televisieprogramma’s. “Ik heb me hard ingespannen om succesvol te zijn. Mijn gedrevenheid, eerlijkheid en eigen mening kenmerken mij.”

Funda Rend Vermogensbeheer

In 1986 richt Geert Schaaij een eigen vermogensbeheerbedrijf op: Funda Rend Vermogensbeheer. Het bedrijf ontstond na de opleiding die hij volgde aan het Nederlands Instituut Bank en Effectenwezen. “Voordat ik aan de opleiding begon waren bepaalde aandelen sterk in waarde gedaald. Ik wist toen nog niet dat ik posities van mijn beleggingsportefeuille kon verzekeren, dus tijdens de opleiding specialiseerde ik me in verzekeringsproducten. Ik leerde hoe ik beleggingen positief kan afdekken en rendement kan creëren. Dat bleek een goede zet, want er is weinig kennis van en nog steeds weten mensen weinig over het verzekeren van beleggingsproducten.” Na vijf jaar fuseerde Funda Rend vermogensbeheer met International Assets en in 2006 verkocht Geert Schaaij zijn aandelen in het bedrijf.

Beursgenoten

Met de opbrengsten van de aandelen in Funda Rend Vermogensbeheer besloot Schaaij het over een andere boeg te gooien: “In plaats van het vermogen van mensen te beheren, beleggen en zorgen voor rendement, wilde ik me nu vooral focussen op het geven van adviezen.” Geert Schaaij startte Beursgenoten, een platform waar iedereen die zich erbij aansluit advies kan krijgen over hun eigen beleggingsportefeuille, toegang heeft tot een databank met beleggingsanalyses en wordt geïnformeerd via een maandelijks vakblad. “Je krijgt toegang tot zoveel concrete informatie, daar kun je wat mee. Ook voor mensen die hun geld laten beleggen is Beursgenoten interessant, zo kun je met een schuin oog je vermogensbeheerder volgen én snappen wat hij doet. Het mooie is dat ik alleen beleggingsadviezen geef, maar dat je zelf beslist wat je met het advies doet.” Beursgenoten bestaat uit een team van veertien analisten die elke dag de website voorzien van updates, beleggingsanalyses en de beleggingsparels delen. Binnen het bedrijf houdt Geert Schaaij zich voornamelijk bezig met de sturing van het bedrijf, maar het leukste vindt hij het zoeken en vinden van beleggingsparels en daar over schrijven.

Televisie en boeken

Vanuit Beursgenoten zit Geert Schaaij in het programma Business Class, dat elke zondag wordt uitgezonden op RTL7. Als beleggingsexpert vertelt Schaaij over zijn bevindingen binnen de beleggingswereld. Dit doet hij op gepassioneerde wijze en recht door zee. Zijn aanpak spreekt veel mensen aan en maakt hem tegelijkertijd succesvol: “Ik ben erg gedreven. Ik ben met weinig begonnen en ik heb er veel van gemaakt. Bezieling, gepassioneerdheid en enthousiasme onderscheiden mij, denk ik, ook ten opzichte van anderen. Er zijn genoeg mensen die slimmer dan ik zijn, maar toch minder succesvol. Ik denk dat dat te maken heeft met bezieling en betrokkenheid.” Deze eigenschappen kenmerken Geert Schaaij en dat is ook de reden dat hij vaak gevraagd wordt bij programma’s als De Wereld Draait door en Een Vandaag. Ook zijn boeken blijken een succes. In 2009 verscheen zijn eerste boek en in 2011 werd de driedelige serie ‘Strategisch beleggen met Geert Schaaij’ uitgebracht. In 2018 wordt ‘De wolf jaagt op geld’ uitgebracht. Een boek waarin Geert Schaaij de lezer bewust wil maken van dat sparen de meest risicovolle belegging op dit moment is. “Ik zie de overheid en de centrale bank als wolven in schaapskleren. Waar je vroeger nog een goede rente kreeg als je gespaard had, moet je nu gewoon een boete betalen als je veel geld hebt. Daarna komt de belastingdienst een deel toe-eigenen en vervolgens hebben we elk jaar te maken met inflatie. De enige manier om de waarde van geld te behouden of te vermeerderen, is beleggen.” In het boek wordt op een toegankelijke manier uitgelegd dat er wordt geprutst met spaargeld en dat dit fenomeen al eeuwen plaatsvindt, maar wat er nu gebeurt, ongekend is.

Belang in ondernemingen

Geert Schaaij is een ondernemer pur sang. Hij heeft belangen in verschillende bedrijven en helpt en adviseert bedrijven bij de opbouw van de organisatie. “Ik vind het belangrijk om naast mijn beursanalyses belangen te nemen in beursgenoteerde bedrijven of in particuliere ondernemingen zodat ik met mijn voeten in de klei blijf staan. Zo zie ik dat ondernemen soms niet zo makkelijk is als het soms lijkt. De belangen en het geven van advies houdt mij betrokken bij het bedrijfsleven.”

Terug naar top