Ole van der Straaten

Ole van der Straaten heeft bijna twintig jaar ervaring opgedaan bij Unilever en heeft daar verschillende topfuncties bekleed. Nu is hij zelfstandig ondernemer en geeft hij advies aan jonge bedrijven en geeft hij trainingen aan bedrijven die zich willen verbeteren.

Studie

Op zijn achttiende gaat Ole van der Straaten rechten studeren aan de universiteit van Leiden. Omdat zijn ouders ook rechten hebben gestudeerd in Leiden, was het vanzelfsprekend dat hij dit ook ging studeren. Omdat hij niet te kritisch was op zijn eigen doelstellingen, kwam hij er al vrij snel achter dat een studie rechten niks voor hem bleek te zijn. Toch maakte hij zijn rechtenstudie af omdat het afbreken van zijn studie hem ook niet handig leek. De interesses van Ole van der Straaten lagen eigenlijk met de commercie, hij wilde het bedrijfsleven en de wijde wereld in.

Loopbaan

Op 1 juli 1981 is Ole van der Straaten in dienst getreden bij Unilever als marketingtrainee. Dit was het begin van zijn negentienjarige loopbaan bij Unilever. Vier jaar later startte hij als Vice Chairman bij Unilever op de Filipijnen, waar hij voornamelijk operationeel actief was. In 1995 werd hij Chairman van Unilever in Mexico, waar hij het bedrijfsportfolio van Unilever kon opschonen door middel van het kopen en verkopen van bedrijven. In vier jaar kreeg Ole van der Straaten Unilever in Mexico gezond en daarom vertrok hij weer naar Nederland. Hij werd Senior Vice President van de categorie consumentenijs, hiermee was hij verantwoordelijk voor de strategische aanpak van consumentenijs wereldwijd. Hij heeft deze topfuncties bereikt door zichzelf te worden én te blijven, en de talenten die hij heeft ten volle te benutten. In de laatste periode bij Unilever pasten de verwachtingen van Unilever niet meer bij Ole van der Straaten, het werd hem te strategisch en te weinig operationeel. Hij voelde zich niet meer thuis in de top van Unilever. Op dat moment kreeg hij een aanbod om ergens anders te werken en die greep hij aan. Op 1 juli 2000 nam Ole van der Straaten afscheid van Unilever. Hij werd aangesteld als CEO van Laurus, een fusie van acht supermarktformules in Nederland, België en Spanje. Zijn taak was om het bedrijf efficiënter in te richten en het bedrijf meer winstgevend te maken. Hij behaalde onvoldoende resultaat, wat betekende dat hij deze opdracht niet kon waarmaken, waardoor hij afscheid moest nemen van Laurus. Toch is Ole van der Straaten blij dat hij deze baan heeft aangenomen, hij heeft zich los van Unilever verder kunnen ontwikkelen en kunnen ontdekken waar hij niet goed in is en waar zijn interesses wél liggen.

Zelfstandig ondernemerschap

Een van de grootste interesses van Ole van der Straaten is marketing, daarnaast vindt hij het leuk om mensen te inspireren en te motiveren; ervoor zorgen dat iedereen in een bedrijf met zijn neus dezelfde richting opstaat. Zeventien jaar geleden begon hij naast zijn andere werkzaamheden als zakelijke coach, maar omdat het hem veel voldoening geeft, is hij dit steeds meer gaan doen. Nu is hij fulltime coach en trainer. Als zelfstandig ondernemer van ‘Young President Coach’ adviseert Ole van der Straaten jonge bedrijven en neemt daar ook zijn belang in. Op dit moment doet hij dat bij zes jonge bedrijven. Daarnaast geeft hij elke zes maanden trainingen aan bedrijven, dit doet hij vanuit zijn bedrijf ZEAL.

Privé

Op 3 september 1955 wordt Ole van der Straaten geboren in Bloemendaal. Hij groeit op in Den Haag. Op dit moment woont hij in Domburg, in Zeeland, en in Amsterdam. Het weekend brengt hij door in Zeeland en op werkdagen woont hij in Amsterdam. In zijn vrije tijd leest hij graag, het liefst drie boeken naast elkaar. Hij reist graag, onder andere naar de landen waar hij heeft gewoond voor Unilever. Ole van der Straaten is weduwnaar en heeft vier kinderen: een dochter en drie zoons.

Terug naar top