Henk Honders

Het probleem op de huidige woningmarkt is dat er veel kopers zijn en dat er te weinig huizen worden aangeboden. Henk Honders, een ervaren makelaar in exclusieve woningen, zegt dat dit ook in het luxe segment het geval is. Ouderen in de betere huizen blijven zitten waar ze zitten omdat er te weinig geschikte appartementen of bungalows beschikbaar zijn. Daarom wordt er niet doorgeschoven in de keten.

Henk Honders (Rotterdam, 1961): “Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 zijn we 45% teruggegaan in het aantal huizen dat op de markt wordt aangeboden. In het luxe woonsegment, waarin wij met Honders/Alting Makelaars opereren, hadden wij er in het begin weinig last van. Het begint in de huizenmarkt namelijk meestal van onderen, in het lagere- en middensegment, en dan drijft het naar boven. Dat is nu ook het geval. Ook de portefeuilles met vrijstaande woningen in het hogere segment beginnen nu langzaam leeg te lopen. Afhankelijk van de regio soms wel tot 50%.”

Eigenaar luxe woning

Zo gaat het in de regel met woningzoekers, zegt Honders: “De eigenaar van een middenwoning wil naar een twee-onder-één-kapwoning, die wil naar een vrijstaand huis en de bewoner van het vrijstaande huis wil naar een appartement of bungalow. Het probleem is nu echter dat de bewoner van de vrijstaande woning nergens naartoe kan, er zijn bijna geen passende bungalows, patiobungalows of appartementen beschikbaar. Dus wat doet die eigenaar? Hij kiest er voor om oud te worden in zijn eigen huis en laat voorzieningen aanleggen, zoals een goede lift en beugels in de badkamer.”

Bouw appartementen

“De regering zegt dat er bijgebouwd gaat worden. Dat is goed natuurlijk maar het duurt nog jaren voor het woningpeil op niveau is. Ik zie geen terugval aankomen in de behoefte aan luxe woningen. Als er een mooi alternatief zou zijn voor ouderen, dan krijg je daarmee de markt wel op gang. Politiek gezien is er veel aandacht voor starterswoningen voor de jongeren. Je moet ook bouwen voor jongeren, maar zij blijven niet voor altijd in die starterswoningen zitten. Als je 30, 40 bent en je hebt je leven op orde dan wil je niet meer naast een kroeg wonen. Dan wil je ook ruimer en rustiger wonen. Maar mijn advies is: ga voor de senioren bouwen. Bouw aan het uiteinde, dan schuift de hele keten door.”

De prijzen blijven stijgen

Wat de markt gaat doen? Het is een combinatie van factoren die daar volgens Honders invloed op hebben: het lage aanbod, de lage rente, de negatieve rente op spaargeld en de coronapandemie die thuiswerken stimuleert. Honders voorziet de komende jaren een verdere stijging van de prijzen. “Huizenkopers zullen of moeten meedoen of afhaken. Dat de rente laag is, speelt naast alle andere factoren een grote rol bij de prijsstijgingen. Mensen lenen makkelijker en kijken alleen of ze hun vaste lasten kunnen betalen. In het luxe segment hebben mensen een lange horizon, van 20 tot 30 jaar. De lage rente en de mogelijkheid om die ook lang vast te zetten komt hen dus goed uit”, zegt Honders.

Trek uit de Randstad

De prijsstijgingen in Brabant houden volgens Honders gelijke trend met die in de Randstad. Vught, Oisterwijk, Waalre, daar zijn de prijzen het afgelopen jaar met 17 tot 19% gestegen. “Er komen huizenkopers vanuit Rotterdam, Den Haag en Utrecht deze kant op. Voor de rust, het groen, de ruimte. Mensen kiezen er voor om naar hun werk te gaan reizen in de Randstad. Door corona hebben ze geleerd dat het ook anders kan en komt dat voor velen waarschijnlijk op twee of drie dagen per week uit. De andere dagen werken ze vanuit huis. Of ze gaan later beginnen met werken op kantoor om de files te vermijden, files die overigens door corona zijn afgenomen. Het kan ook dat ze voor een milieubewuster alternatief kiezen: forenzen met de trein van Brabant naar de Randstad.

Medeoprichter Honders/Alting

Henk Honders is medeoprichter van Honders/Alting Makelaars in Oisterwijk. Ruim 30 jaar bemiddelt Honders in de aan- en verkoop van huizen, in Nederland en het buitenland. Honders/Alting Makelaars heeft kantoren in Oisterwijk, Eindhoven, Den Haag, Vught en Utrecht.

Terug naar top