Ruben Freudenthal

Ruben Freudenthal (1963, Utrecht) is een succesvolle projectontwikkelaar van woningen en kantoren. Pas op zijn 41ste zetten Ruben Freudenthal de eerste stappen in het vastgoed. Hij is zijn carrière begonnen als fiscalist met als specialisatie vermogende particulieren. Op zijn 34ste was Freudenthal al partner bij een gerenommeerd accountantskantoor. Van 2002 tot 2021 was Freudenthal hoogleraar belastingrecht in Groningen.

Roer omgooien

In 2006 besloot Ruben Freudenthal het roer om te gooien. Op de automatische piloot werken op een accountants- en advieskantoor, dat was niets voor hem. En als hoogleraar belastingrecht kon hij zijn ei niet kwijt bij het kantoor waar hij werkte. “Op een gegeven moment heb je alles wel gezien, ingewikkelde klanten, makkelijke klanten, je hebt alles wel zo’n beetje langs je bureau gehad. Ik vind het leuk om dingen te doen die ik niet eerder heb gedaan, lastige dingen te zien die ik nog nooit in mijn leven had gezien, uitdagingen waar ik nog nooit ervaring mee had en gewoon kijken of je je jezelf weer kunt versterken. Dat heeft zich heel snel ontwikkeld.”

Eerste panden gekocht

Besturen en managen was niets voor Freudenthal. “Ik ben geen manager, wilde niet het bestuur van mijn kantoor in, ik heb wel pogingen ondernomen maar dat beviel me niet zo goed. Ik ben geen politiek dier. Ik hou niet zo van dat gesmoes van: als jij nu dit voor mij doet, dan doe ik dat voor jou. De vraag was: hoe hou je het nu een beetje spannend.” Samen met zijn toenmalige partner heeft Freudenthal toen een pandje gekocht in Leiden. Dat hebben ze verbouwd tot studentenwoning. En daarvoor hadden ze een vakantiehuis gekocht en verbouwd. “Toen was ik ongeveer 41, en heb ik de eerste stappen gezet op het gebied van vastgoed. Dat beviel goed, ik vond het ontzettend leuk om te doen. Met name omdat ik werd geconfronteerd met hele andere dingen dan dat ik mijn hele leven heb gedaan.”

Snel grote portefeuille

Freudenthal en zijn toenmalige partner, die zijn tuinbouwbedrijf had beëindigd, stapten samen in het vastgoed. Na de aankoop van de eerste twee panden, was er heel snel een portefeuille van 90 à 100 woningen. Freudenthal: “Allemaal gekocht en verbouwd en verhuurd, dus die portefeuille stond er lekker bij.”

Bouw van vastgoedfondsen

Inmiddels was het 2008 en begon de financiële crisis. Toen de crisis verhevigde en banken moeilijk gingen doen over financieringen heeft Freudenthal opnieuw het roer omgegooid. “Ik ben begonnen met het bouwen van vastgoedfondsen, met particuliere investeerders. De eerste was een hele grote. Tegen de investeerder zeiden we: jij neemt het geld mee, wij doen het werk. En samen bouwen we een portefeuille op en kijken we hoe groot het wordt. Het werden uiteindelijk ruim 300 woningen. Toen met deze investeerder de pijplijn een beetje vol was ben ik weer met andere investeerders begonnen, allemaal op 1 op 1 basis. Ik kende mensen, iedere keer koppelde ik weer een wagonnetje aan het treinstel en ging ik met een nieuwe investeerder met een nieuw fondsje aan de slag.” Zijn partner en compagnon overleed in 2016.

Nieuwe zakenpartner

In 2015 kwam Freudenthal zijn huidige zakenpartner tegen. “Hij had dezelfde ambitie, had ervaring in bedrijfsonroerendgoed. Zijn droom was om eindelijk zelf iets in het vastgoed te doen en niet langer in opdracht van anderen.” Na twee succesvolle aankopen van bedrijfspanden is in september 2016 besloten om hun krachten te bundelen. Intussen hebben zij een florerend bedrijf dat woningen, kantoorpanden, winkels en bedrijfsgebouwen koopt, ontwikkelt en beheert. Het team bestaat uit 16 medewerkers.

Terug naar top