Dion Bartels

Dion Bartels is ondernemer van meerdere bedrijven. Met zijn bedrijf Bartels Consultancy richt hij zich voornamelijk op WOZ-zaken en het aanvechten van onjuiste OZB-aanslagen. Daarnaast is hij onlangs eigenaar geworden van Planschade Instituut BV. Hier richt hij zich op het planschaderecht, dat betekent dat als er een wijziging komt in het bestemmingsplan van een woon- of werkomgeving, Dion Bartels ingeschakeld kan worden om dit aan te vechten.

Advocaat

Dion Bartels studeerde in 1982 af als advocaat aan de Universiteit van Utrecht. Op dat moment stapt hij niet alleen het bedrijfsleven in, maar vervult tegelijkertijd ook een functie als gemeenteraadslid voor de VVD in Utrecht. Zijn voorkeur gaat dan uit naar zijn werkzaamheden bij de VVD en hij kiest ervoor volledig als gemeenteraadslid aan het werk te gaan. Binnen de gemeente voert hij als jurist werkzaamheden uit waarmee hij te maken krijgt met geldstromen, procedures en vastgoed. Als hij ontdekt dat zijn interesse bij het vastgoed ligt, besluit hij de postdoctorale opleiding Master of Real Estate te volgen, waar hij zich specialiseert in vastgoed- en beleggingskunde. Na acht jaar in de gemeenteraad te hebben gezeten, besluit Bartels zich te richten op een eigen onderneming. In 1985 start hij zijn eigen advocatenkantoor.

Bartels Advocaten

Onder de naam Bartels Advocaten start Dion Bartels zijn eigen kantoor. “Ik heb een aantal jaren zeer succesvol een aantal fraudezaken opgespeurd, waaronder Palm Invest.” Palm Invest is een van de spraakmakendste zaken die Dion Bartels heeft gehad. Als advocaat ondersteunde hij de gedupeerde beleggers van het Palm Invest-beleggingsfonds. Ook werkte hij jaren als informant voor de Rijksrecherche, waar hij de omkoping van ambtenaren en politici onderzocht, en werkte hij als informant voor de FIOD. “Uit een soort van rechtsvaardigheidsgevoel werkte ik als informant op vrijwillige basis, dus onbetaald. Ik vind namelijk dat mensen die de boel bedonderen, aangepakt moeten worden. Het is oneerlijk als mensen geld wordt afgenomen op een criminele wijze.”

Auteur

Toen Dion Bartels begon met zijn onderzoek en te weten kwam met welke dubieuze zaken de mannen van Palm Invest bezig waren en welke merkwaardige gebeurtenissen hij meemaakte, besloot Dion Bartels er een boek over te schrijven: ‘Palm Invest – Het begin, het grote geld, justitie, advocaten, de ontvoering en de rechtszaak’. “Ik wilde de eerste zijn die met dit verhaal op papier kwam. Het is namelijk een interessant en boeiend verhaal. En nog steeds is Palm Invest actueel, ik word namelijk nog met enige regelmaat benaderd door televisieproducenten die van het boek een film of documentaire willen maken.” Het boek werd in 2010 gepubliceerd en was het eerste boek van Dion Bartels. Op dit moment is hij bezig met een tweede boek dat gaat over vallen en opstaan in het leven. “Dit boek is semi-autobiografisch. Het gaat over het vallen in het leven, maar hoe je door je kwetsbaar op te stellen, eerlijk te zijn en hard te werken weer makkelijk kunt opstaan.” Dit boek staat op de planning om eind 2021 gepubliceerd te worden.

Bartels Consultancy

In 2010 startte Dion Bartels met Bartels Consultancy. Vanuit zijn eigen naam verhuurt hij zichzelf als consultant, hij adviseert bedrijven en ondernemers op commercieel-juridisch gebied. De laatste acht jaar richt hij zich voornamelijk op het aanpakken van WOZ-zaken. “Omdat ik thuis ben in de vastgoedwereld, verstand heb van geldstromen en procedures, ben ik dit gaan doen.” Dion Bartels controleert de WOZ van vastgoedondernemers en indien onjuist, vecht hij een onjuiste OZB-aanslag aan. Dit doet hij alleen, zonder personeel. Wel heeft Dion Bartels een heel netwerk om zich heen die hem ondersteunen in zijn werkzaamheden. “Ik werk veel samen met accountants, taxateurs, advocaten, fiscalisten, notarissen, makelaars en andere adviseurs. Dus ik doe mijn werk voornamelijk alleen, maar met de gebruikelijke ondersteuning van andere ondernemers.”

Planschade Instituut BV

Planschade Instituut BV is een bedrijf dat al jaren bestaat, maar waar Dion Bartels sinds kort aandelen van heeft gekocht. Hij gaat zich naast het aanvechten van OZB-aanslagen ook richten op het planschaderecht. Planschade Instituut BV kan worden ingeschakeld als er een plan is voor een wijziging in een woon- of werkomgeving. “Denk aan het aanleggen van een snelweg, kantoor, school, AZC, windmolenpark of industrieterrein vlak voor je huis of in de omgeving. Als je vindt dat deze plannen overlast kunnen veroorzaken, kun je aanspraak maken op het planschaderecht in de Wet Ruimte Ordening. De klanten komen overeen met die van Bartels Consultancy, namelijk vastgoedbeheerders of -ondernemers. Ook hier heb ik te maken met de gemeente als tegenpartij, maar dan gaat het om een andere afdeling.”

Terug naar top