Hans van der Meer

Hans van der Meer (Franeker, 1970) is directeur-eigenaar van PRO XS Techniek in Harlingen, dat koelsystemen (geconditioneerde ruimtes) installeert en onderhoudt bij supermarktketens als Lidl, Aldi, Spar en Jumbo. Het bedrijf heeft klanten in Nederland, België, Luxemburg en het noorden van Duitsland. Bij Pro XS Techniek zijn 35 medewerkers in vaste dienst. Van der Meer is een gedreven, innovatieve ondernemer, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

Elektromonteur

Na de lagere school in Franeker, waar zijn vader jarenlang een kruidenierszaak had, is Van der Meer de opleiding tot elektromonteur gaan volgen. Na twee jaar mts is hij naar de machinistenschool gegaan (de ambitie was om te gaan varen). Maar toen bleek dat varen niets voor hem was – wegens heimwee – is Van der Meer alsnog in de installatiebranche terechtgekomen.

Van eenmanszaak naar bv

Van der Meer: ‘In 1998 ben ik voor mezelf begonnen en ben ik als zelfstandig installatiemonteur aan de slag gegaan. Ik had direct een behoorlijk aantal klanten, waaronder de eigenaar van een vleesverwerkingsbedrijf in Harlingen. Aan hem ben ik mijn eerste koel- en vriescellen gaan leveren. Ik had eerst een eenmanszaak: Van der Meer technische dienstverlening. Daarna is er een bv gekomen, die vanaf 2011 PRO XS Techniek Holland heet. In 2018 is mijn bedrijf verhuisd van Franeker naar Harlingen, omdat we door de aanhoudende groei meer bedrijfs- en kantoorruimte nodig hadden. Op dit moment heb ik 35 man in vaste dienst en hebben we opdrachten in de Benelux en het noorden van Duitsland.’

Sterke groei

PRO XS Techniek groeit, mede door de coronacrisis. Werk genoeg dus echter het vinden van goede medewerkers technici, monteurs is lastig: In het buitenland werkt een ploeg van PRO XS Techniek in de regel met twee werknemers op een klus. Lokaal worden er dan nog twee of meer ingehuurd. Op dit moment heeft Pro XS Techniek 9 ploegen aan het werk in het buitenland maar er is wel werk voor 12 ploegen. Op dit moment wordt er geprobeerd om via overnames hierin te voorzien.

Innovatie en duurzaamheid

Ondernemen en innoveren zit Van der Meer in het bloed. Zo heeft PRO XS Techniek op verzoek van een opdrachtgever een speciale, lichte vloer ontwikkeld voor vriesruimtes. De innovatieve vloer is modulair opgebouwd, de delen kunnen op eenvoudige wijze aan elkaar worden geklikt. Dat scheelt enorm veel tijd bij de aanleg: de vloer ligt er in één dag in. Deze vloer is makkelijk schoon te maken, want hij is naadloos. Dat is goed voor de hygiëne omdat er in vries- en koelruimtes veel met verse groenten en vlees wordt gewerkt. De energie voor het kantoor en werkplaats op de eigen locatie wordt opgewekt door een eigen windturbines aan de zeedijk van Harlingen. De windturbines leveren 2,6 megawatt elektriciteit. Pro XS Techniek heeft zelf 0.3 megawatt aan elektriciteit nodig om het bedrijfspand jaarlijks draaiende te houden. Dat maakt het bedrijf gasloos. Daarnaast neemt Pro XS Techniek materialen o.a. panelen af van leveranciers die CO2 neutraal produceren. Hierdoor kan Pro XS Techniek haar eindproduct nagenoeg CO2 neutraal afleveren bij de eindgebruiker.

Vrije tijd

In zijn vrije tijd gaat Hans van der Meer gewoon door met ondernemen. Zo heeft hij 1,5 jaar geleden privé een vervallen boothuis gekocht in Franeker. ‘Ik heb een plan gemaakt om op die plek woningen te realiseren. Van de gemeente krijg ik nagenoeg alle medewerking. We zijn net begonnen met de sloop. Eerst hebben we het volledig asbestvrij gemaakt en zijn nu bezig om de achtergebleven kavel bouwrijp te maken. Ondanks dat van der Meer carriere heeft gekozen in de maritieme sector is hij wel vaak op het water te vinden. Met zijn gezin gaat hij regelmatig met een boot het Wad op. Lekker varen, zwemmen en als het kan zeehondjes kijken.

Terug naar top