Boudewijn Poelmann

Over Boudewijn Poelmann

Boudewijn Poelmann (geboren op 3 februari 1949) is de oprichter en directeur van Novomedia en de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. Onder deze laatste onderneming vallen de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de VriendenLoterij. Novomedia is de bedenker van het Postcode Loterij-concept, waarbij een groot deel van de opbrengsten van de lotenverkoop wordt gedoneerd aan goede doelen. Naast het bedenken van loterij-concepten binnen de Nederlandse grenzen, is Novomedia ook verantwoordelijk voor gelijksoortige loterijen in het buitenland.
In 2012 werd Boudewijn Poelmann benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn inzet voor en bijdrage aan de samenleving, alsmede vanwege zijn innovatieve ondernemerschap. Ook werd hij in 2014 door het Amerikaanse blad ‘Fortune’ beloond met een 16e plaats in haar World’s Top 25 Eco-Innovators lijst.
Het blad de Quote 500 schatte het vermogen van Boudewijn Poelmann op zo’n 76 miljoen in 2013.

Opleiding en loopbaan

Boudewijn Poelmann studeerde tussen 1967 en 1969 marketing and management aan de Nyenrode Universiteit. Daarnaast studeerde hij dit eveneens aan de University of Oregon. Hier studeerde hij in 1970 af. In 1977 begon Boudewijn Poelmann aan de opleiding politicologie en massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam, in 1981 behaalde hij hiervan het kandidaatsexamen.
Tijdens en na zijn studie werkte Boudewijn Poelmann bij autofabrikant DAF en later ook bij Novib, het huidige Oxfam Novib. Bij Novib was hij verantwoordelijk voor de persvoorlichting en de fondsen- en ledenwerving.
In 1983 richtte Boudewijn Poelmann samen met drie vrienden het media- en marketingbedrijf Novomedia op. Vanwege zijn achtergrond bij Novib, vond hij het belangrijk om zaken te doen met een (goed) doel in het achterhoofd. Vandaar dat hij uiteindelijk in 1989 de Nationale Postcode Loterij oprichtte, welke tot op de dag van vandaag nog steeds de grootste goede doelen-loterijen van Nederland is. In 1998 werd de VriendenLoterij toegevoegd aan het concern van Boudewijn Poelmann, en in 2002 de BankGiro Loterij.
In 1991 werd Boudewijn Poelmann ook actief in de papieren media. In dat jaar richtte hij samen met anderen Independent Media op, welke momenteel één van de grootste kranten- en tijdschriftenuitgeverijen van Rusland is. In 2005 werd Independent Media verkocht aan Sanoma Uitgevers. Stilzetten deed hij echter niet na deze verkoop, want kort daarna begon hij City AM, een financieel dagblad in Londen, en richtte hij uitgeverij Nieuw Amsterdam op. In 2014 nam Boudewijn Poelmann nog een aantal andere uitgeverijen over en konden zowel online boekenwinkel ECI en de Amsterdamse boekhandel Scheltema een doorstart maken.

Terug naar top