Alex Mulder

Over Alex Mulder

Alex Mulder (geboren op 22 oktober 1946 in Amsterdam) is een Nederlandse ondernemer en tevens oprichter van uitzendbureau USG People.
Nadat Alex Mulder de HBS had afgerond, ging hij bij een bank werken en volgde hij een avondstudie in boekhouden. Toch was het bankwezen niet echt wat voor hem, het ondernemerschap trok hem meer. Daarom ging hij werken bij een ingenieursbureau werken als directie-assistent. Hij kreeg hier de opdracht om onderzoek te doen naar het opzetten van een uitzendbureau voor ingenieurs. Alex Mulder deed een stapje meer en stelde een heel plan op. Toen de directeur het plan voor zijn ogen verscheurde, besloot Alex Mulder zelf een gooi te doen met zijn plan en besloot zelf een uitzendbureau op te zetten. Dit werd later USG People.

USG People

USG People is ontstaan uit een klein uitzendbedrijfje dat Alex Mulder in 1972 op 23-jarige leeftijd overnam van een vrouw uit Amsterdam-Oost voor 2500 gulden. Het uitzendbedrijfje bestond destijds uit slechts acht uitzendkrachten. Mulder noemde het bedrijf ‘Unique’, met een ‘q’, want dat klonk chiquer. In het eerste jaar wist hij al een omzet van 600.000 gulden te behalen.
Het uitzendbedrijf bleef alsmaar groeien. Hoewel op dat moment uitzendbureau Randstad ook opkomend was, leidde dit niet tot al te veel concurrentie. Unique richtte zich van meet af aan met name op de technische en administratieve kant. Inmiddels is zij actief in acht landen binnen Europa. Ook heeft zij haar naam sinds 2005 aangepast naar USG People. In 2006 besloot Alex Mulder zijn functie als CEO van USG People neer te leggen. Desalniettemin bleef hij wel betrokken bij USG People en is tot op de dag van vandaag nog steeds lid van de Raad van Commissarissen van USG People.

Amerborgh

Amerborgh is een beheermaatschappij die is opgericht door Alex Mulder. Met Amerborgh investeert hij in ondernemingen en kunst en cultuur. Zij bestaat uit vier onderdelen: Amervast (investeringen in onroerend goed), Amerart (investeringen in kunst en cultuur), Amervest (overige investeringen) en de AM-Foundation. De laatste is een stichting die eveneens gericht is op kunst en cultuur. Eén van de kopstukken hiervan is Stichting De Nieuwe Liefde, een religieus, cultureel en politiek centrum dat is gevestigd in Amsterdam en opgericht door voormalig priester Huib Oosterhuis. Ook kocht Alex Mulder met Amerborgh de Felix Meritis, een congres- en cultuurcentrum in Amsterdam. Ook het culturele debatcentrum De Rode Hoed in Amsterdam is onderdeel van Amerborgh.

Terug naar top