Harold Goddijn

TomTom

Harold Goddijn is een Nederlandse ondernemer. Hij is de medeoprichter van het bekende Nederlandse navigatiebedrijf TomTom en is daar tevens tot op de dag van vandaag CEO hiervan. Het bedrijf is bekend van haar mobiele autonavigatiesystemen. Het ging in 2005 naar de beurs en werd destijds door beleggers op 1,85 miljoen euro gewaardeerd. Sinds haar eerste navigatiesysteem is TomTom een onderneming dat wereldwijd succes geniet. Inmiddels heeft zij ruim 75 miljoen navigatiesystemen verkocht. Daarnaast voorziet zij Apple van kaarten voor de Maps-app en heeft zij ook een grote deal met taxibedrijf Uber, waarvoor zij de navigatiesoftware levert. Sinds kort begint TomTom zich tevens meer te richten op de ontwikkeling van sporthorloges.

Studie en loopbaan

Tussen 1982 en 1986 studeerde Harold Goddijn economie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens zijn studie, in 1984, werd hij werkzaam bij investeringsmaatschappij Estex. In 1989 richtte Harold Goddijn echter zijn eigen onderneming op: Psion Nederland. Dit was een computerbedrijf dat als de Europese hoofddistributeur fungeerde voor Psion, een producent van software en computerapparatuur. Later werd hij zelfs managementdirecteur van Psion. In diezelfde periode, namelijk in 1991, begon Harold Goddijn nog een andere onderneming dat was gespecialiseerd in computer apparatuur, namelijk Palmtop. Met Palmtop ontwikkelde Harold Goddijn, samen met mede-oprichters Peter-Frans Pauwels en Pieter Geelen, software speciaal voor handheld computers. Deze applicaties varieerden van spelletjes, tot agenda’s en ook routeplanners.

In 2001 stopte Harold Goddijn bij Psion en ging full time bij Palmtop werken als CEO. Op dat moment veranderde ook de naam van Palmtop naar TomTom. In 2004 lanceerde TomTom tevens haar eerste mobiele autonavigatiesysteem: de TomTom GO. Deze werd een doorslaand succes en TomTom werd meteen op de kaart gezet.
Ook is Harold Goddijn lid en voorzitter van het Comité Ondernemerschap en Financiering van het ministerie van Financiën, welke de minister van Financiën van adviezen rondom dit thema voorziet.

Persoonlijk

Harold Goddijn heet voluit Hendricus Coenradus Albertus Goddijn en is geboren op 23 mei te Oegstgeest. Hij is getrouwd met zijn vrouw Corinne Vigreux, wie hij heeft ontmoet tijdens zijn tijd bij Psion, gezien zij daar ook destijds werkte. Samen met haar heeft hij twee kinderen. Voor Harold Goddijn lopen werk en privé lichtelijk in elkaar over, gezien zijn vrouw sinds de jaren ’90 ook werkzaam is bij het huidige TomTom. Momenteel wonen zij samen in Amsterdam. Daarnaast gebruikt Harold Goddijn een groot deel van zijn vermogen om liefdadigheidsprojecten te steunen.

Terug naar top