Vincent van Zon

Vincent van Zon is een Rotterdamse ondernemer. Hij is actief in de kunstwereld. Hij heeft onder andere drie galeries in Rotterdam geopend en is mede-eigenaar van Mothership, een bedrijf dat kunstconcepten ontwikkeld voor openbare ruimten.

Project Support

In de jaren tachtig werkte Vincent van Zon voor een Engelse multinational als International salesmanager. Toen hij meer op het gebied van marketing wilde doen, maakte hij een marketingplan om klantinformatie te verzamelen. Vincent: “Het bedrijf gaf aan niks met het marketingplan te kunnen doen. Ik ben dit plan gaan omzetten in een businessplan, en wat volgde was de start van het marketingbureau Project Support. Na een jaar hadden we een grote doorbraak: we leerden Steve Jobs kennen en gingen met hem samenwerken. We zorgden ervoor dat elk Apple-product op dezelfde manier werd verkocht in elk land en dat er op dezelfde manier klantgegevens werden verzameld.”

Mothership

Toen Vincent van Zon voor Project Support een kantoor in New York had, maakte hij kennis met de kunstwereld. Er zijn veel kunstgaleries in New York en hij bracht er veel tijd door. “In de afgelopen twintig jaar heb ik een mooie kunstverzameling opgebouwd en op een bepaald moment ben ik gaan investeren in galeries. In Rotterdam heb ik met een aantal andere ondernemers ervoor gezorgd dat de Witte de Withstraat van zijn negatief imago afkwam door onder meer kunstgaleries te openen. In totaal heb ik drie galeries geopend. In die tijd leerde ik ook Jeroen Everaert kennen, van Showroom Mama. Hij heeft het bedrijf Mothership opgezet en in het tiende jaar stapte ik in. Samen runnen we nu Mothership”. Mothership is een bedrijf dat kunstconcepten ontwikkelt voor openbare ruimten en gebouwen. Bekende projecten zijn de Markthal in Rotterdam, een winkelcentrum in Flevoland en de Beurspassage in Amsterdam. Ook doen ze internationale projecten in onder andere China, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië.

Duurzame kunst

Vincent van Zon is erg actief met de ontwikkeling van duurzame energie. “Van zonnepanelen kun je ook kunst maken”, legt Vincent uit. “Je kunt spelen met de vormen en elementen waardoor er geen sprake is van landschapsvervuiling. We maken er echt iets bijzonders van. We hebben zelfs de nationale natuur en milieufederatie zover gekregen. Die waren in eerste instantie niet zo enthousiast over zonneparken in het landschap, maar nu ze hebben gezien dat het anders kan, zijn we partners geworden en gaan we samen de ontwikkelingen doen.”

Privéleven

Vincent van Zon is getrouwd met Petra. Samen hebben ze vier kinderen, drie dochters en een zoon. Hij weet zijn werk prima te combineren met zijn gezinsleven: “Voor de verschillende opdrachtgevers en projecten heeft Vincent van Zon de hele wereld over gereisd, maar ik ben altijd in Rotterdam blijven wonen. Voordat we kinderen hadden was ik ongeveer twee weken van huis, maar nu we kinderen hebben, zorg ik ervoor dat ik maximaal vijf dagen weg ben. Daarnaast probeer ik internationale afspraken te combineren. Ik heb inmiddels zoveel van de wereld gezien dat ik niet meer per se de omgeving wil verkennen. Eenmaal thuis kook ik graag voor het gezin, drie van de vier kinderen zijn het huis uit, maar iedereen komt graag thuis om te genieten van mijn kookkunsten, een andere hobby van mij.”

Terug naar top