Tjacco van de Velde

Tjacco van de Velde (Sommelsdijk, 1973) is een jurist die adviseert en bemiddelt in de vastgoedsector en in familiezaken. Als partijen een geschil hebben en er onderling uit willen komen dan treedt Van de Velde op als mediator.

Van de Velde is sinds 1998 werkzaam als jurist. Zijn bedrijf Triumviri Mediation & Advies, dat is gevestigd in Den Haag, heeft zowel particuliere als zakelijke klanten. Met zijn bedrijf De Familiaris adviseert Van de Velde bij de afhandeling van nalatenschappen en bij echtscheidingen.

Achterkant procedure

Bij vastgoeddeals komen partijen aan het eind van het traject bij de notaris, zegt Van de Velde. Maar in het lange voortraject, met vele gesprekken en tussenafspraken, kan veel misgaan. ‘Een notaris zit aan de achterkant van de procedure, zowel bij nieuwbouw als bij oudbouw. Het gaat om complexe zaken als koopovereenkomsten, bestemmingsplannen, omgevingsvergunningen. Noem maar op. Er wordt gedurende het traject veel gecommuniceerd. Maar de vraag ‘begrijpen we elkaar wel goed’ wordt veel te weinig gesteld’, aldus Van de Velde.

Adviseur voortraject

Door als adviseur in het voortraject op te treden kan Van de Velde door de juiste vragen te stellen, door te vragen en goed te luisteren veel ruis en conflicten achteraf voorkomen. Want hij weet uit ervaring dat er over het algemeen slecht gecommuniceerd én slecht geluisterd wordt. ‘Mensen doen vaak langer over het kopen van een paar schoenen dan van een huis. Vooraf wordt vaak niet eens bekeken wat er kan worden geleend.

Een keer maakte Van de Velde mee dat een bankier tijdens een gesprek over een hypotheek de eigenaar van een woning onverwachts tegemoetkwam. ‘We doen het zo, zoals jullie zeggen.’ Maar de eigenaar zat dermate geconcentreerd in zijn papieren te bladeren dat hij hoorde niet wat er werd gezegd. ‘Hij zat helemaal vast in zijn verdediging.’

Praktische kant advieswerk

Van de Velde gaat regelmatig met de klant mee, zorgt er voor dat partijen concreet zijn, hij legt tussentijdse afspraken vast. Soms heeft Van de Velde’s adviesrol een praktische kant. Door een relatie, een verhuisbedrijf, werd hij gevraagd om naar een loods te gaan kijken die hij wilde kopen. De loods was verhuurd om het pand uit een faillissement te houden. Ter plekke zag Van de Velde dat de betonnen vloer in uitstekende staat verkeerde. ‘De vloer was zo sterk dat je er een Leopard tank op kon zetten.’ De relatie kocht vervolgens voor de veiling de eigenaar van de loods uit voor een goede prijs. Daarbij adviseerde Van de Velde over de huurovereenkomst, de veiligheidsnormen, kortom alles wat bij deal kwam kijken.

Bij mediation samen verder

Veel advieswerk heeft dus niet direct een juridische kant. Van de Velde weet op basis van zijn jarenlange ervaring dat mediation of bemiddeling je mogelijk niet de beste deal oplevert. Als je naar de rechtbank gaat en daarna mogelijk naar het Hof voor een hoger beroep kan je er beter uitkomen, de zaak winnen. Maar daarmee behoud je niet de relatie, zoals bij mediation en bemiddeling.
Van de Velde: ‘Misschien krijg je niet het onderste uit de kan maar je kunt in elk geval verder, ook met de tegenpartij. Mediation wordt nog te weinig ingezet, al doen rechters het steeds vaker. Het ontlast de rechtbanken en ik denk dat het goed is voor de economie als er minder wordt geprocedeerd.

Terug naar top