Rob Smits

Rob Smits is huisarts in Eindhoven. Naast dat hij BIG-geregistreerd huisarts is, is hij ook BIG-geregistreerd arts voor Maatschappij en Gezondheid en is hij natuurarts. Hij heeft een eigen praktijk binnen NovioMedic in Eindhoven, het Innovatief Medisch Centrum voor Complementaire en Functionele Geneeskunde. Rob Smits is tevens bezig om samen met andere medische disciplines een gezondheids- en leefstijlcentrum op te zetten.

Gezondheids- en leefstijlcentrum in Eindhoven opzetten

Als adviseur houdt Rob Smits zich op dit moment bezig met het opzetten van een eerstelijns gezondheidscentrum en leefstijlcentrum in Eindhoven. Dit doet hij samen met verschillende andere medische specialisten en een bedrijfskundige. Het gaat om zowel curatieve als preventieve geneeskunde. Rob Smits: “Ik ben nu een paar jaar lid van de Vereniging Arts en Leefstijl. In deze vereniging zitten zowel huisartsen als specialisten. Wij zien een goede leefstijl als fundament en preventie voor verschillende chronische aandoeningen. Ik maak dankbaar gebruik van de kennis van mijn collega’s in de Vereniging Arts en Leefstijl.” Ook maakt Rob Smits gebruik van het cursusaanbod en de ondersteuning die zij bieden bij het opzetten van het eerstelijns gezondheids- en leefstijlcentrum op Strijp-S Eindhoven. In het voorjaar van 2023 zal het centrum geopend worden. Er zullen huisartsen, doktersassistenten, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, een apotheker, paramedische specialisten, psychologen, sportagogen en voedingsconsulenten zich in het pand vestigen. Ook wordt er samengewerkt met de sportschool Happy Bodies, die naast het te realiseren gezondheidscentrum ligt.

Van arts naar huisarts

“In 1981 behaalde ik mijn propedeuse Sociale Gezondheidskunde in Maastricht. Vervolgens startte ik met de studie Geneeskunde aan de Universiteit van Maastricht. In 1990 deed ik mijn artsexamen en daarna startte ik als arts bij het Centrum Gezondheidszorg Vluchtelingen (CGV) van het toenmalige Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur (VWC). Ook vanaf het moment dat ik aan het werk ben als arts, blijf ik leren en blijf ik me ontwikkelen.” Nadat Rob Smits ervaring had opgedaan bij het CGV, werd hij gedetacheerd aan de Stichting MOA Brabant en Zeeland. Hier heeft hij zich kunnen specialiseren tot huisarts aan de Universiteit van Leuven.

Opleidingen en cursussen

In de 32 jaar dat Rob Smits werkzaam is, heeft hij zich altijd weten te ontwikkelen en te specialiseren door middel van opleidingen, cursussen en het opzetten- en uitvoeren van onderzoeken. “Toen ik parttime ging werken als huisarts in België, had ik de tijd om me te specialiseren. Ik ben een preventieve opleiding gaan volgen tot Sociaal Geneeskundige Jeugdgezondheidszorg bij de TNO in Leiden.” Vervolgens studeerde Rob Smits verder als arts voor Maatschappij en Gezondheid met als specialisatie Medische Advisering en Beleid. Ook deed hij verschillende cursussen om zijn werkzaamheden als arts te kunnen verbeteren. Hij volgde onder andere cursussen op het gebied van posttraumatische stressstoornissen, tropische geneeskunde en importziekten en transculturele psychiatrie. Daarnaast heeft hij in samenwerking met Centrum 45 Leiden een onderzoek opgezet naar posttraumatische stressstoornissen bij alleenstaande minderjarige asielzoekers.

Leefstijlgeneeskunde en natuurgeneeskunde

Rob Smits is ervan overtuigd dat de reguliere geneeskunde het beste werkt in combinatie met alternatieve manieren van geneeskunde, zoals leefstijl- en natuurgeneeskunde. Daarom volgde hij verschillende scholingen in Nederland, Duitsland en België op het gebied van homeopathie, fysiotherapie, orthomoleculaire geneeskunde, leefstijlgeneeskunde, kuurgeneeskunde, sportgeneeskunde en een managementopleiding. Deze kennis gebruikt hij tijdens zijn werkzaamheden als huisarts. En deze kennis gaat hij ook gebruiken in het te realiseren gezondheidscentrum op Strijp-S Eindhoven.

Terug naar top