Rattan Chadha

Over Rattan Chadha

Rattan Chadha is het schoolvoorbeeld van een gedreven en gepassioneerde ondernemer. Hij werd geboren in Delhi in India op 6 augustus 1949. Hier ging hij eerst tussen 1962 en 1965 naar het Sherwood College, waarna hij tussen 1966 en 1969 Business Studies aan de Universiteit van Delhi studeerde. In 1971 vertrok hij echter naar Nederland, waar zijn carrière als ondernemer begon.

Mexx

Nadat Rattan Chadha zich in Nederland had gevestigd, begon hij met het importeren van kleding uit India en de rest van Azië. In 1980 hakte Rattan Chadha de knoop door en lanceerde hij twee eigen kledinglijnen: Moustache voor de mannen en Emanuelle voor de vrouwen. Zes jaar later voegde hij de twee kledinglijnen samen en toverde ze om tot het succesvolle modebedrijf Mexx. Mexx veranderde in 20 jaar tijd in een groots mode-imperium wat tot de top dertig grootste kledingmerken van Europa behoorde en in meer dan vijftig landen in de winkels hing. In 2001 verkocht Rattan Chadha het grootste deel van zijn aandelen aan het Amerikaanse Liz Claiborne Inc. Hij bleef tot 2006 nog CEO bij Mexx, maar besloot daarna een nieuwe weg in te slaan: de hotelwereld.

Van kledinglijnen naar hotelketen: citizenM

Rattan Chadha ontwikkelde een nieuwe keten van betaalbare, maar toch luxe hotels en opende het eerste hotel in 2008 in Amsterdam. Daarna volgden hotels in wederom Amsterdam, Londen, Glasgow, Parijs, New York en Rotterdam al snel. Met citizenM speelt Rattan Chadha in op het nieuwe soort reiziger: ‘the mobile citizens of the world’. Alle locaties van de citizenM hotels zijn dan ook uitgerust met een hip interieur, een 24-uurs kantine, gratis WiFi, lounge-areas en werkplekken waar gasten rustig kunnen werken. Hij wil dat gasten zich niet meer gedwongen voelen om op hun kamer te blijven zitten, maar dat ze juist naar beneden gaan om te werken en te netwerken, of om juist te relaxen. En bovenal, dit allemaal voor een gunstige prijs.

Prijzen

De passie voor ondernemerschap is zelfs niet aan, destijds, Konining Beatrix voorbijgegaan. In 2000 werd Ratta Chadhan namelijk tot Ridder benoemd voor zijn succes als ondernemer. In 2004 won hij tevens de Grand Seigneur Award. Dit is een onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt aan een persoon die een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse modebranche. Ten slotte kreeg Rattan Chadha in 2008 de China Trader Award vanwege zijn belangrijke rol bij het ontwikkelen van de handelsrelatie tussen Chinese en Nederlandse ondernemingen.

Terug naar top