Marcel Boekhoorn

Over Marcel Boekhoorn

Marcel Boekhoorn is een Nederlandse ondernemer die zich vooral bezig houdt met het investeren in noodlijdende bedrijven. Hij is geboren in Nijmegen op 30 oktober 1959 en is vader van drie kinderen. Marcel Boekhoorn kwam in de spotlights van de showbizzmedia toen hij na zijn scheiding relaties kreeg met actrice Tatjana Simic en later met zangeres Hind.

Een ondernemer in hart en nieren

Het ondernemerschap heeft altijd al in het bloed gezeten van Marcel Boekhoorn en dat is vooral te zien aan zijn uitgebreide en succesvolle CV. Marcel Boekhoorn heeft oorspronkelijk een opleiding tot registeraccountant gevolgd en werkte enige tijd bij consultancykantoor Deloitte & Touche als registeraccountant, waar hij zelfs partner werd. Inmiddels heeft hij inmiddels het roer volledig omgegooid en is hij veranderd in een zogenaamde ‘durfinvesteerder’.
Marcel Boekhoorn’s reputatie als durfinvesteerder begon toen hij zijn investeringsbedrijf Ramphastos Investments in 1994 oprichtte. Hiermee begon hij te investeren in de Eindhovense sigarenkistjesfabriek Picus. Door de fabrieken te verplaatsen naar het buitenland en een ander productportfolio aan te meten werd het bedrijf van de afgrond gehaald en is het inmiddels één van de grootste producenten van sigarenkistjes. Ook toen Bakker Bart steeds slechter begon te draaien, nam Marcel Boekhoorn het bedrijf over, maakte het weer winstgevend en verkocht het bedrijf weer. Eenzelfde strategie gebruikte Marcel Boekhoorn bij telecombedrijf Telfort, wat op dat moment verlies draaide en steeds verder de rode cijfers in dook. Hij kocht het bedrijf in 2004 voor 80 miljoen euro, maar verkocht het uiteindelijk voor 500 miljoen euro aan KPN. Dankzij deze deal vergaarde Marcel Boekhoorn in één klap een fortuin en kreeg daarbij ook alle ogen binnen de businesswereld op zich gericht.
Sinds het grote succes met de Telfort-exit, zette Marcel Boekhoorn zijn ‘buy-and-build’-strategie voort met onder andere de modeconcerns McGregor en SuitSupply, koekjesfabriek Chocachoc, provider Novaxess en producent van verfspuitbussen Motip Dupli.
Tegenwoordig heeft Marcel Boekhoorn met zijn Ramphastos Investments een belang in ongeveer dertig bedrijven.

Passies: dieren en voetbal

Naast het investeren heeft Marcel Boekhoon twee grote passies, namelijk dieren en voetbal. In 2000 kocht hij daarom ook het Ouwehands Dierenpark in Rhenen en heeft daar ook zijn kantoor. Toen de omzet van het park steeds verder terugdrong lukte het Marcel Boekhoorn om het kinderprogramma Zoop naar het park te halen om daar te filmen. Het programma werd een succes en de dierentuin maakte weer winst.
Daarnaast is Marcel Boekhoorn nauw betrokken bij voetbalclub NEC. Hij is één van de grote sponsoren van de club en help graag een handje wanneer het gaat om het strikken van nieuwe spelers of andere sponsoren.

Terug naar top