Otto Cornelissen

In de loop der jaren is Otto Cornelissen afwisselend ondernemer en in loondienst geweest. Wanneer hij in loondienst was, zorgde hij ervoor dat hij een functie kreeg met veel verantwoordelijkheid, zodat hij ervoor kon zorgen dat het bedrijf succesvol werd.

Bedrijf runnen

Het ondernemerschap zit in het bloed van Otto Cornelissen; als kok begint hij op zijn twintigste zijn eerste onderneming, een Kwalitaria. Na vijf jaar stapt hij uit de horeca en gaat aan de slag in de bouw. Als dat fysiek best zwaar blijkt te zijn, solliciteert hij bij een droogbloemenbedrijf. Eerst als magazijnbediende, maar als hij aangeeft het niet eens te zijn met de werkwijze van de magazijnchef, krijgt hij de mogelijkheid om die rol zelf te vervullen. “Ik werd magazijnchef en ben later doorgegroeid tot bedrijfsleider. Ik wist van een klein droogbloemenbedrijf een succesvol bedrijf te maken. Ik deed inmiddels ook de inkoop en reisde naar het buitenland voor inkoop en relatiebeheer.”

Personeel uit het buitenland

Toen Otto Cornelissen terecht kwam bij een verpakkings- en handelsbedrijf, waar hij zich opwerkte tot in de top, kwam hij op een idee dat later erg succesvol bleek te zijn. “Binnen het bedrijf waar ik werkte kampten we met personeelstekort. Ik kwam toen op het idee om personeel uit Polen aan te nemen. Ik ben toen gaan onderzoeken wat de mogelijkheden daarvoor waren. In eerste instantie leek het illegaal, maar nadat verschillende accountants het hadden uitgezocht, bleek het toch te kunnen. Toen ben ik gestart met mijn eigen uitzendbureau waarmee ik Poolse medewerkers in Nederland aan het werk zette.” Binnen een aantal jaren weet Otto Cornelissen zijn bedrijf tot een succes te maken en behaalt hij een jaarlijkse omzet van vijftig miljoen euro. OTTO Werkt (nu Otto Work Force) kreeg er een aantal partners bij. Op een bepaald moment merkte Otto Cornelissen dat de samenwerking niet meer soepel verliep en dat de visies veranderden, waarop hij besloot afstand te doen van het bedrijf.

Recruitmentapparaat

In de vijf jaar dat Otto Cornelissen eigenaar was van OTTO Werkt deed hij veel kennis en ervaring op. Het plaatsen van buitenlands personeel in Nederland blijkt een slimme keuze te zijn geweest en dit is de basis voor een nieuw idee. “Ik heb een recruitmentapparaat opgezet in diverse Europese landen, zoals Portugal, Polen, Hongarije en Roemenië. Hier zette ik verschillende kantoren neer om mensen te rekruteren voor uitzendbureaus die zelf geen recruitmenttools in het buitenland hadden. Dit bleek een succes, want er wordt nog steeds gebruik gemaakt van het recruitmentapparaat.”

Steigerbouw en isolatiewerk

Nu richt Otto Cornelissen zich voornamelijk op SI Europe, een holding met drie werkmaatschappijen die zich richten op steigerbouw en isolatiewerk in de petrochemische industrie in Nederland en België. “We hebben specifieke kennis in huis. Het is namelijk niet zomaar steigerbouw, het gaat echt om steigers van zo’n zestig meter hoog voor bijvoorbeeld in de Botlek. Doordat we ons op een nichemarkt richten, denk ik dat we onderscheidend zijn. Bovendien zijn we een betrouwbare partner en doen we wat we zeggen. Niet lullen, maar poetsen, zeg ik altijd!” Otto Cornelissen heeft als doel dit bedrijf naar een hoger niveau te tillen en er een continu en stabiel bedrijf van te maken.

Terug naar top