Soner Sari

Soner Sari (Amsterdam, 1977) is de beheerder en de ontwikkelaar van studentencomplex HiCondo in Amsterdam-Zuidoost. Sari is een ondernemer met idealen. Hij wil iets betekenen voor de maatschappij: studenten betaalbare en luxe zelfstandige woningen aanbieden. En samen met de gemeente Amsterdam heeft hij ruim 60 statushouders aan een woning geholpen.

Goedlopend bedrijf

Na de middelbare school wilde Sari naar het hbo. Maar in het tussenjaar dat hij nam begon hij met ondernemen. “Toen ik daar eenmaal mee was begonnen, kreeg ik vrij snel een grote kans. Die heb ik met beide handen gegrepen. Ik had vervolgens een goedlopend bedrijf. Toen is het van studeren niet meer gekomen”, zegt Sari. Met het uitzendbureau ging het jarenlang uitstekend. Totdat er te grote risico’s werden genomen. Uiteindelijk ging het uitzendbureau failliet. Sari: “Ik heb toen een hele belangrijke les geleerd: niet naast je schoenen gaan lopen als je succes hebt.”

Hoofdkantoor ABN AMRO

Twee jaar werkte Sari vervolgens in loondienst om de schade van het faillissement te herstellen. Daarna zette hij een succesvolle transportonderneming op. Tot zijn broer, een aannemer, een enorm pand in Amsterdam Zuidoost in het vizier kreeg: het voormalige hoofdkantoor van ABN AMRO aan de Foppingadreef. Het pand stond op de nominatie om te worden gesloopt. Het plan van zijn broer was om studenten in het pand te huisvesten.

Ondernemersbloed

Dat was een heel goed idee. Sari’s ondernemersbloed ging weer bruisen. “We wisten de juiste mensen binnen de gemeente en ABN AMRO te spreken te krijgen. Ons voorstel om er betaalbare, luxe studentenwoningen te gaan verhuren sloeg aan. De gemeente had te kampen met kamernood onder studenten. Voor de bank was slopen een hele dure optie.”

Gigantisch project

Beide broers maakten met de aankoop hun debuut in het vastgoed. Ervaring hadden ze niet. Tijdens de transformatie van 13.000 m2 kantoorruimte in 355 studentenwoningen hebben de broers het wiel een paar keer opnieuw moeten uitvinden. “Het was een gigantisch project. Voor ons was het een hele grote sprong in het diepe.” In 2016 kwamen de eerste huurders. Vanaf het begin was HiCondo succesvol. Sari is directeur-grootaandeelhouder van Young Dominium Management, de beheerder van het complex. Er zijn vijf mensen in dienst.

Statushouders huisvesten

Omdat Sari graag iets terugdoet voor de maatschappij heeft hij met de gemeente Amsterdam ruim 60 statushouders in HiCondo gehuisvest. “Het plan om statushouders bij ons te laten wonen heb ik bedacht. Ik wil graag iets voor ze doen. Ze hebben een band met hun land, dat ze zijn kwijtgeraakt. Hun familie vaak ook. Het is een hel voor ze. Dit kan iedereen overkomen.” De statushouders die bij HiCondo wonen moeten binnen twee jaar een studie oppakken.

De missie van Soner Sari

Sari’s missie is om betaalbare woningen aan te bieden aan kwetsbare mensen zoals statushouders, studenten en starters. Kortom, een oplossing bieden aan kwetsbare doelgroepen die normaal gesproken geen kans maken op de huidige woningmarkt. Nederland zit vol innovatieve ideeën, zegt Sari. “Ik ben apetrots op dit land.”

Terug naar top