Maurice Doorduyn

Maurice Doorduyn is eigenaar van speelgoedproducent Ikonic Toys. Naast eigenaar is Maurice ook de ontwerper achter het speelgoed. Inmiddels worden zijn producten verkocht in niet alleen Nederland, maar ook buiten de grenzen. De eerste stappen zijn inmiddels al gezet in Canada, de Verenigde Staten en Canada.

Van keukentafel-idee tot bestaand product

Het idee om houten speelgoed te gaan ontwerpen en produceren kwam eigenlijk vanuit een behoefte om speelgoed te maken dat blijvend was. Toen Maurice Doorduyn vader werd, realiseerde hij zich dat het overgrote deel aan speelgoed dat nu op de markt is niet van al te beste kwaliteit is en waar maar relatief kort mee gespeeld kan worden. Het leek Maurice Doorduyn mooi om speelgoed te maken dat kwalitatief goed was en ook van generatie tot generatie kon worden doorgegeven.
Zelf heeft Maurice van Doorduyn een achtergrond in design, waardoor hij al ervaren was met het ontwerpen van producten. Daarom trok hij de stoute schoenen aan en besloot hij zijn ideeën daadwerkelijk tot een product te maken. In 2016 lukte het om een omzet van 40.000 euro te halen, wat niet verkeerd is voor een start-up. Een inkomen kan Maurice Doorduyn er helaas nog niet uit halen, maar dit zal ongetwijfeld snel veranderen. De collectie van Ikonic Toys is inmiddels al uitgebreid van 3 naar 12 soorten speelgoed.

Producten

Het soort speelgoed dat Maurice Doorduyn ontwerpt met zijn Ikonic Toys is het tijdloze houten speelgoed dat hij vroeger zelf ook leuk vond. Zoals houten auto’s, treinen en houten racebanen. Naast dat het speelgoed van hout is gemaakt, is het ook zo gedetailleerd mogelijk.
Eén van de meest succesvolle speelgoedstukken van de hand van Maurice Doorduyn is het rode kraanwagentje van Pluk van de Petteflet van het boek van Annie M.G. Schmidt. Maurice Doorduyn kreeg de opdracht om het kraanwagentje te maken nadat hij op een beurs had gestaan met zijn Ikonic Toys-speelgoed. Eén van de medewerkers van de marketingafdeling van de Stichting Fiep Westendorp was toevallig ook op de beurs en had het speelgoed zien liggen. Later die week zag een andere medewerker van de stichting een interview met Maurice Doorduyn. Toen besloten ze om samen te gaan werken met Maurice Doorduyn en zijn Ikonic Toys om het iconische kraanwagentje te maken.

Terug naar top