Martijn Maathuis

Martijn Maathuis is juridisch adviseur met een corporate en commercial praktijk, gericht op ondernemers en ondernemingen.

BakerMcKenzie

Martijn Maathuis werkte zeven jaar bij BakerMcKenzie, een groot internationaal advocatenkantoor en drie jaar bij een middelgroot advocatenkantoor in Amsterdam, toen hij besloot dat de tijd rijp was voor een eigen kantoor. “Het advocaten vak is als een gilde; je leert als knecht van de meester en op een gegeven moment moet je zelf als meester op eigen benen staan. In 2006 vond ik dat ik voldoende kennis had om die stap te zetten.” Samen met twee compagnons richtte Martijn Maathuis zijn eigen kantoor op. Inmiddels werkt Martijn Maathuis als one man army onder de vlag van King Salomon Legal.

King Salomon Legal

Maathuis werkt voor ondernemers en ondernemingen. Wat is de ‘why’ van Maathuis? “Ik wil mijn klanten helpen hun rechten én plichten te laten begrijpen, om hun afspraken en belangrijke zaken goed vast te leggen zodat daar later geen gedoe over ontstaat, en – als dat dan toch gebeurt- om dat gedoe op te lossen.” Bijvoorbeeld het opstellen en vormgeven van allerlei vormen van samenwerkingen en juridische structuren (BV, Vof, maatschap), fusies en overnames en private equity. Maar ook aandeelhoudersovereenkomsten, en allerlei commerciële contracten en algemene voorwaarden. Martijn Maathuis haalt de meeste voldoening uit het oplossen van een juridische puzzel in begrijpelijke termen. “Ik krijg er energie van als we de klant een oplossing kunnen aandragen, die feitelijk en juridisch klopt, én waar de klant echt iets aan heeft. Het bij kunnen dragen aan belangrijke momenten van een ondernemer, zoals het sluiten van een overnameovereenkomst, geeft ook een kick. Ook ben ik trots als het ons lukt om partijen, die vaak lang hebben samengewerkt, maar waar onvrede is ontstaan, op zo’n manier uit elkaar te laten gaan dat zij zelfstandig de toekomst weer tegemoet kunnen treden”

Cleveringa Comité

Professor Cleveringa heeft aan het begin van de Tweede Wereldoorlog een protestcollege gegeven aan de Universiteit van Leiden toen het de Joodse professoren door de Duitse bezetters werd verboden om nog college te geven. Ter nagedachtenis aan deze bijzonder gebeurtenis en man worden jaarlijks in de hele wereld Cleveringa-lezingen georganiseerd. Martijn Maathuis doet dat in het Gooi. “Het optreden van professor Cleveringa spreekt me aan, iemand die onder zulke lastige omstandigheden voor zijn principes opkomt, zijn nek uitsteekt en zich uitspreekt, daar heb ik grote bewondering voor.”

Toekomst

Martijn Maathuis werkt ook als interim jurist. “De combinatie van werken op interimbasis en losse projecten spreekt me aan. Het leuke van interimwerk vind ik dat je intern zit, deel uitmaakt van een organisatie én in een groter teamverband kunt werken.”

Achtergrondinformatie

Martijn Maathuis studeerde in Leiden, Londen en Kaapstad. Aan de Universiteit van Leiden behaalde hij zijn diploma Nederlands Recht (civiel recht). Zijn voornaamste reden om rechten te gaan studeren, was omdat je er veel richtingen mee op kan. Uiteindelijk is de juridische kant een natuurlijke keuze geweest. Ook het ondernemerschap was niet per se zijn ambitie, maar daar is hij ingerold. “Ik heb mijn carrièreverloop nooit speciaal gepland, maar de keuzes die ik heb gemaakt, zijn goed uitgepakt.” Zijn vrije tijd vult Martijn Maathuis graag met zijn gezin, hij is vader van vier kinderen. Mede dankzij zijn kinderen, die hockey spelen, is hij scheidsrechter bij hockeywedstrijden. Ook doet hij graag zelf aan sport, zoals kickboksen en yoga.

Terug naar top