Jur Vrieling

Jur Vrieling is professioneel ruiter en heeft een eigen onderneming: Stal Vrieling, een trainingsstal waar paarden worden getraind en klaar worden gemaakt voor wedstrijden.

Europees- en Wereldkampioenschap

Ruiter Jur Vrieling begon op zijn dertiende met paardrijden. “Ik was eerst gek van voetbal, maar op mijn dertiende ontdekte ik hoe leuk paardrijden is. Mijn vader was succesvol ruiter en mijn zusje reed ook paard, dus uiteindelijk kon ik niet achterblijven. Ik werd steeds gemotiveerder om te gaan paardrijden en had steeds minder aandacht voor school.” Op zijn achttiende kreeg Jur Vrieling de kans om voor een jaar naar Oostenrijk te gaan om te trainen. “Twee maanden voordat ik mijn Havo-examen had, vertrok ik naar Oostenrijk. Mijn vader vond het een goed idee, maar mijn moeder verklaarde me voor gek, ze wilde dat ik mijn Havodiploma haalde.” In Oostenrijk trainde ruiter Jur Vrieling met als doel om voor het Nederlands team uit te komen. “Als je hard traint, heb je natuurlijk de ambitie om te winnen. Ik ben uiteindelijk, later in mijn ruitercarrière, Europees en wereldkampioen met het Nederlandse team geworden en ik heb een zilveren medaille gehaald op de olympische spelen. Het meest trots ben ik op de wereldkampioenschappen in Cannes in 2016.”

Stal Vrieling

De paardensport is een dure sport, dus Jur Vrieling besloot zijn geld te verdienen met hetgeen waar hij goed in is: professioneel paarden trainen. Hij is nu ongeveer tien jaar ondernemer in de paardensport. Samen met zijn vriendin runt hij Stal Vrieling. “We leiden jonge paarden op naar een hoog niveau om deze vervolgens te verkopen. Hoe beter een paard is afgericht, hoe meer hij oplevert. De meeste mensen die paardrijden willen een paard kopen, die meteen mee kan naar wedstrijden.” Ruiter Jur Vrieling rijdt zeven dagen per week paard om zichzelf en de paarden te trainen. ’s Ochtend om acht uur begint hij en rond vier uur in de middag stopt hij om vervolgens de paarden te gaan verzorgen. ’s Avonds is het tijd voor de boekhouding, de concoursplanning en heeft hij contact met klanten. “Ik heb weinig vrije tijd, maar dit leven vind ik fantastisch. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Voor een buitenstaander misschien lastig te begrijpen, maar ik hou van dieren en ik kan heerlijk buiten werken, ik doe wat ik leuk vind.”

Terug naar top