Jan Cooijmans

Jan Cooijmans is eigenaar van J Cooijmans Consulting. Met zijn praktijk begeleidt hij onder andere fusies, reorganisaties en veranderprocessen in de gezondheidszorg, bancaire wereld, onderwijs, volkshuisvesting en lokale en provinciale overheid. Maar ook interim-management op bestuurs- en directieniveau, governance vraagstukken en boardroomcounseling. Ook vervult hij vele Raad van Toezicht, Raad van Commissarissen functies en bestuursfuncties in bedrijfsleven en de publiek-private sector. Het ondernemerschap geeft hem vrijheid en een grote verscheidenheid van werkzaamheden.

Studie Bedrijfseconomie en Accountancy

Toen Jan Cooijmans startte met zijn studie Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit van Groningen had hij de ambitie om het management van het bedrijfsleven in te gaan. Maar aan het einde van zijn studie kwam hij erachter dat hij niet het openbaar accountantsberoep in wilde en is daarom bewust bij Akzo, later Akzo Nobel, gaan werken als operational internal auditor. Ditzelfde bedrijf heeft hem ook de kans geboden om de Postdoctorale Accountancy-opleiding aan de Katholieke Universiteit Tilburg te volgen.

Internationale carrière

Toen de economische groei in China aantrok is Jan Cooijmans als financial controller namens Akzo Nobel handel gaan drijven door middel van de in- en verkoop van grondstoffen en producten in China. Vijf jaar lang heeft Jan Cooijmans elke twee weken heen en weer gereisd van Nederland naar China, en later ook nog Vietnam, en weer terug. Deze internationale functie, waarin gewerkt werd met andere culturen en gewoontes, heeft gezorgd voor een stukje levenservaring waar hij de rest van zijn leven profijt van heeft. Na de periode in China en Vietnam heeft Jan nog twee jaar in Nederland gewerkt, waar hij een rayon bandengaren fabriek gereorganiseerd heeft op locatie Kleefsche Waard in Arnhem. Deze functie voerde hij tevens uit voor Akzo.

Publiek-private sector

Tien jaar heeft Jan Cooijmans gewerkt bij Akzo Nobel. Daarna stapte hij over op de publiek-private sector, omdat hij maatschappelijk meer wilde betekenen. Jan Cooijmans kwam in 1995 bij het St. Lucas Ziekenhuis terecht, dat tegenwoordig de Ommelander Ziekenhuis Groep heet. Na 17 jaar gewerkt te hebben in het Ommelander Ziekenhuis, onder andere 10 jaar als Voorzitter Raad van Bestuur en Algemeen Directeur is Jan Cooijmans in 2012 zijn eigen adviespraktijk J. Cooijmans Consulting gestart. In zijn periode bij de OZG heeft hij de tweedelijns zorg door fusies, innovaties, samenwerking met het UMCG en nieuwbouw voor Noord en Oost Groningen weten te behouden.

Brede achtergrond

De internationale ervaring van Jan Cooijmans in combinatie met zijn werk in de publiek-private sector maakt hem tot iemand met een hele brede, diverse en generieke achtergrond, die veel verschillende zaken heeft gedaan en meegemaakt. Een evenwichtig persoon met humor en relativering, die niet (ver)oordelend is, maar oplossingsgericht, oog heeft voor veel ontwikkelingen en innovatief gericht. Hij ziet vooral veel kansen en ziet problemen als zaken die snel en effectief moeten worden opgelost om vervolgens weer op volle kracht vooruit te gaan. Jan Cooijmans heeft oog voor de mensen, de verbinding en de samenleving, maar is tegelijkertijd ook effectief en doelgericht.

Terug naar top