Jan Catsburg

Jan Catsburg is eigenaar van NXXT Rijscholen. Hij is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de groei van NXXT. “We hebben nu 125 NXXT-rijscholen, maar ons streven is om te groeien tot tweehonderd rijscholen.” Ook is Jan Catsburg het gezicht van NXXT en vaak te zien geweest in verschillende televisieprogramma’s.

NXXT

In 2009 richtte Jan Catsburg de rijschool NXXT op omdat hij merkte dat rijschoolhouders een verkeerd imago hebben en niet enthousiast zijn over hun eigen werk. Jan Catsburg: “Ik werkte in de autobranche en wanneer ik met rijinstructeurs in gesprek kwam, kreeg ik het idee dat ze niet met veel plezier hun werk deden. Dat was voor mij de reden om een rijschool op te richten waar alleen mensen werken die passie voor hun vak hebben en een goede motivatie hebben om een rijschool te starten.” Bij NXXT Rijscholen is er aandacht voor de nieuwste technologieën, zoals ADAS hulpmiddelen, adaptive cruisecontrol en lane assist, functies die nog niet verplicht zijn bij het afrijden, maar wel van belang zijn voor de veiligheid op de weg. Daarnaast onderscheidt NXXT zich door altijd een gratis proefles aan te bieden en een goede prijs-/kwaliteitsverhouding. De rijschool is zelfs uitgeroepen tot de Beste Rijschool van Nederland door het RTL-programma De Beste van Nederland. “Dat was voor mij wel een hoogtepunt. Leerlingen hebben zelf kunnen stemmen, dus we hebben eerlijk gewonnen. We hebben een gemiddeld cijfer van 9,2 behaald.”

FIRSTT

Toekomstige rijinstructeurs die aan de slag willen bij NXXT kunnen de opleiding volgen bij FIRSTT Rijopleidingen. Jan Catsburg: “In 2012 hebben we FIRSTT opgericht om ervoor te zorgen dat rijinstructeurs een goede vooropleiding zouden krijgen. We willen graag dat mensen die bij NXXT aan de slag gaan gemotiveerd zijn, wanneer ze bij FIRSTT een rijopleiding volgen, weten we of ze geschikt zijn voor NXXT.”

Marketing

Binnen NXXT houdt Jan Catsburg zich voornamelijk bezig met de marketing. Hij is verantwoordelijk voor de groei van NXXT en houdt contact met de media. Jan Catsburg is ook met regelmaat te vinden bij verschillende televisieprogramma’s. Zo heeft hij deelgenomen aan het programma Businessclass, is hij geïnterviewd door WNL, heeft hij een item gehad bij RTL Autowereld en is hij aan het woord geweest bij Koffietijd. “De televisie is een mooi medium om NXXT een gezicht te geven en naamsbekendheid te generen. Ook is het een kanaal dat we gebruiken om geïnteresseerden te werven voor een opleiding tot rijinstructeur bij FIRSTT.”

Toekomst

Op dit moment heeft NXXT 125 rijschoolhouders verspreid over heel Nederland. Jan Catsburg wil graag groeien tot minimaal tweehonderd rijschoolhouders. “Uiteraard is groei onze ambitie, maar ik wil wel graag elke rijschoolhouder bij naam en bij persoon kennen. Zodra ik niet meer kan onthouden wie er bij NXXT werken, dan zijn we wat mij betreft groot genoeg.” Om NXXT verder te laten groeien, zijn er aanmeldingen nodig, daarom houdt Jan Catsburg zich actief bezig met de werving van mensen voor de opleiding tot rijinstructeur bij FIRSTT.

Het nieuwe rijden

Duurzaam ondernemen is wellicht lastig als er dagelijks 125 rijschoolhouders de weg opgaan om hun leerlingen te lessen. Jan Catsburg: “We kiezen wel voor zuinige auto’s en uiteraard leren we onze leerlingen het ‘nieuwe rijden’ aan, een zuinige methode om te rijden. Het nieuwe rijden houdt in dat de leerling op tijd opschakelt, goed anticipeert en goed accelereert. Het doel is om zo min mogelijk te remmen en dit lukt door zo veel mogelijk vooruit te kijken.”

Terug naar top