Jan Aalberts

Over Jan Aalberts

Jan Aalberts is een Nederlandse ondernemer en oprichter van het succesvolle bedrijf Aalberts Industries. Voor zijn bijdrage aan het Nederlandse bedrijfsleven heeft hij in 2000 de onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau mogen ontvangen. Ook is hij tweemaal, in 2004 en 2010 uitgeroepen tot Beleggertopman van het jaar. Momenteel woont Jan Aalberts in Breukeleveen samen met zijn vrouw.

Van faillissement tot miljardenbedrijf

In 1965 begon Jan Aalberts bij Indivers, waar hij binnen tien jaar tijd omhoog was geklommen tot directeur. Toch besloot hij om bij Indivers weg te gaan en richtte 1975 zijn eigen bedrijf op vlakbij Venlo: Mifa Aluminium B.V. Na zes maanden liet de bank Jan Aalberts weten dat hij geen vermogen meer had en in feite failliet was. Jan Aalberts maakte zich niet druk, hij had nog steeds klanten en kon hierdoor langzaamaan zijn vermogen (her)opbouwen.
Mifa vormde de basis voor het bedrijf dat Jan Aalberts uiteindelijk tot zo’n succesvolle ondernemer maakte, namelijk Aalberts Industries B.V., welke in 1981 het levenslicht zag. Aalberts Industries ging in 1987 naar de beurs. Dit was een bewuste keuze, omdat Jan Aalberts van zijn bedrijf geen familiebedrijf wilde maken. Bovendien maakte de beursgang het bedrijf een stuk professioneler.
Jan Aalberts kon zijn bedrijf zo laten groeien door continu andere bedrijven over te nemen. Kenmerkend aan deze strategie is dat er steeds nieuwe bedrijven uit dezelfde productieketen worden overgenomen. Resultaat is dat de bedrijven die onder Aalberts Industries vallen bij elkaar kunnen inkopen en het bedrijf steeds breder georiënteerd wordt. Het bedrijf is inmiddels actief in 30 landen, heeft 150 locaties en heeft een jaarlijkse omzet van ruim 2 miljard euro.
Tot aan 2012 was Jan Aalberts nog CEO en president van Aalberts Industries. In 2014 trok hij zich uiteindelijk ook terug als president. Maar helemaal zijn handen van het bedrijf af trekken doet hij niet, want hij heeft nog steeds een flinke aandelenportefeuille in zijn bezit.

Aalberts Industries

De focus van Aalberts Industries ligt op industriële producten en processen. Hierin heeft zij twee specifieke kernactiviteiten, namelijk Industrial Services en Flow Control. Met Industrial Services worden er onderdelen geproduceerd voor bijvoorbeeld de luchtvaart, defensie en de auto-industrie. Bij Flow Control ligt er juist weer een nadruk op producten en diensten voor de distributie van vloeistoffen en gassen. Sinds het terugtreden van Jan Aalberts als CEO en president fungeert Wim Pelsma als CEO. Het hoofdkantoor van Aalberts Industries is momenteel gevestigd in Langbroek.

Terug naar top