Jacqueline de Vries

Over Jacqueline de Vries

Jacqueline de Vries is een Nederlandse kunstenares. Ze is geboren op 19 juni 1959 in Amsterdam en groeide op in Amstelveen. Oorspronkelijk studeerde Jacqueline de Vries aan de Rijks Pedagogische Academie in Haarlem. Na het afronden van haar onderwijsopleiding in 1979 heeft ze ruim tien jaar les gegeven op een basisschool in Amstelveen. Van 1993 tot 2006 werkte ze parttime in het onderwijs en volgde ze masterclasses in de schilderkunst. Daarna heeft ze haar eigen collectie schilderijen opgebouwd en een atelier gestart temidden van andere kunstenaars. In 2015 heeft ze de overstap gemaakt naar een atelier annex galerie JAC in het centrum van Bussum. Een plek waar de kunstenares schildert en je haar werk kunt bekijken. Letterlijk een kijkje in de (verf)keuken van JAC.

Kunstwerken

Bij haar kunst ligt de focus voor Jacqueline de Vries vooral op het schilderen van de ogen: wat hebben die gezien. Er is niks in het lichaam dat zo zichtbaar liefde, verdriet, vreugde, verbazing, humor, pijn, ontroering, opwinding en verlangen uitdrukt als de ogen. Ze zoekt die ene blik, die haar raakt, die wil ze schilderen!

Ze schildert haar grote (realistische) portretten met olieverf. Haar schilderijen zijn meestal gelaagd met porselein klei, papier of beton, waardoor ze een sterk reliëf hebben. Ook maakt ze van haar kunstwerken glaskunst en paper-art. Ze schildert zowel in zwart-wit als in kleur. Bij haar kunstwerken in kleur gebruikt ze veelal felle kleuren die ze op een spannende manier laat samenkomen. Dit maakt haar schilderstijl prettig om naar te kijken. Haar zwart-wit schilderijen geven je weer een ander gevoel alsof je bladert in een oud fotoboek. Ontdaan van kleur is alles anders, rustiger, stiller…. de essentie blijft over. Ze wisselt kleur en zwart-wit regelmatig af.

Jacqueline de Vries schildert veel in opdracht. In haar blog, welke op haar website is terug te vinden, vertelt Jacqueline de Vries met regelmaat over wat haar inspireert en waar ze op dat moment mee bezig is.

Ze exposeert door het hele land, maar met grote regelmaat in ‘t Gooi, Amsterdam, Rotterdam en Groningen en natuurlijk in haar eigen Atelier JAC te Bussum.

Goede doelen

Jacqueline de Vries heeft een sterke connectie met goede doelen. De afgelopen jaren heeft ze een flink aantal schilderijen beschikbaar gesteld voor veilingen. Deze hebben mooie bedragen opgehaald voor: Spieren voor spieren, Free a Girl en Look Good …Feel Better.

Daarnaast werkt Jacqueline de Vries als vrijwilligster bij het Emma Kinderziekenhuis van het AMC. Met een kar vol met creatieve materialen gaat ze langs de kinderen van de afdeling. Zo kunnen ze even vergeten dat ze ziek zijn en lekker even met iets heel anders bezig zijn.

Terug naar top