Henk Janssen

Over Henk Janssen

Henk Janssen is een Nederlandse ondernemer, eigenaar van Lightwell en een rasechte Amsterdammer. Een affiniteit met de verlichtings-branche komt niet helemaal uit de lucht vallen, aangezien zijn ouders een lampenfabriek in Amsterdam runden. Toch ging Henk Janssen Letterkunde en Spaanse talen studeren aan de Universiteit Amsterdam. Nadat hij zijn bachelorsdiploma had behaald ging hij Economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam studeren. Na werkzaam te zijn geweest bij verschillende bedrijven kwam hij weer terug bij zijn roots werd hij uiteindielijk CEO van een lampenfabriek. Inmiddels heeft hij deze fabriek verkocht en focust hij zich volledig op Lightwell. In 2006 en 2007 is Henk Janssen leraar ‘Change Mangement’ aan de Hogeschool INHOLLAND geweest.
Henk Janssen is inmiddels de leeftijd van 65 al gepasseerd en kan dus niet echt meer een ‘jonge ondernemer’ genoemd worden. Desalniettemin probeert hij wel zoveel mogelijk jonge mensen bij zijn bedrijf te betrekken om hen een kans te bieden zich volledig te bewijzen.

Lightwell

Lightwell, opgericht in 2009 door Henk Janssen, Virgil Warnars en Guido Kisman, is een bedrijf dat verlichting voor de openbare ruimte en winkels ontwikkelt. Hierbij zijn zowel duurzaamheid als innovatie uitgangspunten. Zo heeft het bedrijf bijvoorbeeld de zogenaamde slimme lantaarnpaal ontwikkeld, welke niet alleen is uitgerust met een LED-lamp, maar ook voorzien zijn van WiFi en kan zij worden gebruikt als laadpaal voor elektrische auto’s. Tevens zijn deze slimme lantaarnpalen gekoppeld aan een ‘Internet of Things’-netwerk, waarbij de lantaarnpaal bijvoorbeeld pas aangaat wanneer er daadwerkelijk iemand passeert of reageren op geluidsbronnen zoals bijvoorbeeld een schietincident en dit meteen meldt bij de politie. Henk Janssen ziet lantaarnpalen niet meer als straatverlichting, maar als een communicatienetwerk. Inmiddels heeft het bedrijf voor haar slimme lantaarnpaal al wereldwijd patenten aangevraagd om zo haar ontwerp te kunnen beschermen. De gemeente Rotterdam was de eerste grote klant die in zee ging met Lightwell en nam ruim 30.000 lampen af.
Inmiddels is Lightwell zich sterk aan het uitbreiden in het buitenland en heeft zij al projecten lopende in steden zoals Beijing, Kopenhagen en Los Angeles. Bij het bedrijf in Amsterdam werken 20 werknemers.

Winnaar Amsterdamse Ondernemersprijs

In november 2015 werd Henk Janssen uitgeroepen tot Amsterdamse Ondernemer van het Jaar 2015. Een vakjury en 1.000 MKB-ondernemers beoordeelden de genomineerden op basis van aspecten zoals marketing, maatschappelijk verantwoord ondernemen, innovatie en de verbinding met de stad Amsterdam. Vooral het design en de extra toevoegingen aan de slimme lantaarnpaal van Lightwell, zoals de WiFi aansluiting, vielen erg in de smaak bij de jury. Met de prijs wint de winnaar enkel en alleen de eer.

Terug naar top