Hans Ober

Loopbaan

Een echte ondernemer, dat is Hans Ober. Zijn eerste en vooralsnog enige professionele werkervaring heeft hij opgedaan met zijn eigen onderneming: TicketSwap. Toen het bedrijf werd gelanceerd studeerde hij nog business studies aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 2013 afstudeerde. Daarvoor volgde Hans Ober tussen 2010 en 2011 een business administration programma aan de Vrije Universiteit. Van 2006 tot 2010 studeerde hij ‘autobranche en management’ aan de IVA Driebergen.
In 2014 won Hans Ober de Amsterdamse Student Ondernemersprijs met TicketSwap. Hij won er een reis naar Silicon Valley mee. Ook won hij in 2016 de LOEY Talent Award, een speciale prijs voor online ondernemers.

Over TicketSwap

TicketSwap is een website waarop men tickets voor evenementen kan kopen en verkopen. Wanneer iemand een kaartje wil verkopen wordt deze gecheckt door TicketSwap door de verkoper via Facebook te laten inloggen. Zo ziet de koper ook wie de verkoper is, in welke regio deze woont en hoeveel Facebook-vrienden hij of zij heeft (daaraan is makkelijk te ontlenen of het een echt of een nep-account betreft). De verkoper dient het PDF-bestand van het ticket te uploaden op de website, waarna de koper het PDF-bestand toegestuurd krijgt. Mocht het zo zijn dat de koper toch geweigerd wordt bij de ingang omdat het ticket ongeldig is, dan zijn de gegevens van de verkoper bekend bij TicketSwap en kunnen er eventueel verdere stappen worden ondernomen.

Eigen frustraties als inspiratiebron voor TicketSwap

Hans Ober kwam op het idee van TicketSwap simpelweg omdat hij een ticket voor het Lowlands festival wilde verkopen, maar dat dat allemaal heel omslachtig moest omdat het niet echt op een veilige manier kon. De koper wist immers nooit echt zeker of de verkoper hem of haar niet oplichtte en misschien alsnog zelf het kaartje achteraf ging gebruiken. Geweigerd worden bij de ingang omdat het ticket al eens was gescand was dus een risico dat altijd op de loer lag. Bovendien was het aanbod gewoonweg niet overzichtelijk en erg chaotisch.
Na zijn ervaringen toen zelf een ticket wilde verkopen ging Hans Ober het een en ander op een rijtje zetten en het idee voor TicketSwap was geboren. Samen met zijn vrienden Ruud en Frank zette hij de eerste versie eind 2012 online, en in februari 2013 werd de website dan ook officieel gelanceerd. TicketSwap was meteen een doorslaand succes en is inmiddels voor velen nu de enige manier om veilig kaartjes voor evenementen te kopen of te verkopen.

Terug naar top