Eric Idema

Eric Idema is oprichter en CEO van het in Veendam gevestigde EQOM Group. Onder EQOM Group vallen bedrijven zoals het door hemzelf opgerichte EasyToys en sinds 2021 ook Christine le Duc. Met zijn erotische bedrijven is Eric Idema Europees marktleider.

Landbouwschool

Zijn ouders hadden een speelgoedwinkel en een fietsenzaak. Hard werken werd hem met de paplepel ingegoten en krijg hij van jongs af aan mee. Zelf ging Eric Idema naar de landbouwschool. Hij groeide op het platteland op en werkte in de kassen als bijbaan. Daarna volgde functies in het goederenvervoer en in de IT.

In 2004 richtte Eric Idema zijn eerste webshop in erotische producten op. Vanaf zijn zolderkamer regelde hij alles zelf. De marketing, het webdesign en het creëren van content; Eric Idema was van alle markten thuis. Twee jaar later nam hij een programmeur in dienst en breidde hij zijn bedrijf stukje bij beetje uit.

EDC Retail

In 2007 werd EDC (Ero Discount Centre) opgericht. In die tijd waren erotische speeltjes en gadgets  bijna niet online te koop, maar moest men naar een fysieke winkel. Daar zag hij een gap. “Veel mensen vinden het spannend om seksspeeltjes of erotische lingerie in de winkel te kopen. Echter waren de marktleiders destijds nog niet online te vinden en was het online aanbod online beperkt. Daar zag ik kansen en besloot ik op in te spelen.”

Online ondernemen

Eric Idema startte vanuit het oogpunt om een online onderneming op te zetten. De branche waar Eric Idema met zijn business in zit kan al gauw ‘schimmig’ voelen. Dit was totaal niet de richting die hij voor ogen had. “We werken netjes en discreet. Dit is bijvoorbeeld ook terug te zien aan ons kantoor. Van buiten zou je niet zien dat we talloze seksspeeltjes opgeslagen hebben. Het is hier zo netjes, dat je zonde gêne je schoonmoeder mee zou kunnen nemen.”

EQOM Group

EasyToys is één van de bedrijven die juist baat bij de Coronacrisis heeft gehad. Mede dankzij de lockdowns ging de verkoop van seksspeeltjes door het dak. In 2021 stapte Waterland Private Equity Investments in als grote investeerder. Hierdoor kon Eric Idema concurrentie als Christine le Duc overnemen en werd EQOM Group (wat staat voor E-commerce, Quality, Open-Mindedness en Multinational) geboren.

Taboe doorbreken

Er ligt nog altijd een taboe op het kopen- en verkopen van seksspeeltjes. Dat werd weer duidelijk toen EasyToys als shirt- en hoofdsponsor van FC Emmen werd gepresenteerd. Er volgde een mediarel, wat uiteindelijk voor meer (naams)bekendheid zorgde. Eric Idema wil met zijn bedrijven de taboes omtrent seksspeeltjes doorbreken. Een mooie samenwerking met HEMA is een stap in de goede richting.

Terug naar top