Daan Weddepohl

Loopbaan

Vanaf zijn 17e was Daan Weddepohl al werkzaam bij verschillende bedrijven op de IT-afdeling. Het was destijds eind jaren ’90 en het internet maakte zijn opkomst. Daan Weddepohl was al van jongs af aan bezig met programmeren en in 2001 richtte hij zijn eigen bedrijfje op in de ICT-consultancy. In de tussentijd was hij ook op allerlei andere plekken werkzaam, zo was Daan Weddepohl bijvoorbeeld freelance coach bedrijfseconomie bij de Hogeschool van Amsterdam, zakelijk leider bij Studio 52nd en interim project manager bij Lukkien. Uiteindelijk richtte Daan Weddepohl in 2011 Peerby op, een uitleen en tegenwoordig verhuurservice van spullen voor buren. Het concept werd een glansrijk succes en verspreidde zich door heel Nederland en inmiddels ook buiten de Nederlandse grenzen.

Onderscheidingen

Daan Weddepohl heeft al vele onderscheidingen mogen ontvangen voor zijn onderneming Peerby. Zo won hij in 2012 tijdens de Clinton Global Initiative in New York de Postcode Loterij Green Challenge, waarmee hij voor Peerby een prijs van $125.000 in de wacht sleepte. Daarnaast was Daan Weddepohl in 2013 de winnaar van de Tech Talent Competition van de Britse krant The Guardian. Tevens won hij in 2013 de Join Our Core Competition van Ben & Jerry’s, welke op zoek was naar de meest duurzame onderneming binnen een aantal landen waar het ijsmerk verkocht wordt. In 2014 stond Daan Weddepohl op de 13e plaats van de Duurzame 100 van de Nederlandse krant Trouw.

Peerby en Peerby Go: samen hebben we meer

Peerby is een website waarop men spullen kan lenen van mensen die dicht bij hen in de buurt wonen, maar waarop men ook zelf spullen die ze niet al te vaak gebruiken te leen kunnen aanbieden. Hiermee probeert Peerby een oplossing bieden tegen de hoeveelheid spullen die de consument koopt en dan nog maar amper gebruikt. Sinds eind 2015 is er naast Peerby ook Peerby Go waarop men spullen kan huren van mensen bij hun uit de buurt. Dit systeem werkt zeer gemakkelijk. Men selecteert namelijk het product dat zij wil huren, betaalt vervolgens online via iDeal en het product wordt ook nog eens gebracht en weer opgehaald na de huurperiode. Het grootste gedeelte van het betaalde bedrag gaat naar de verhuurder, en een klein deel gaat naar Peerby Go voor de service en verzekering tegen eventuele schade aan het product bijvoorbeeld. Op Peerby en Peerby Go kan men niet alleen de meest voor de hand liggende producten zoals gereedschap of bijvoorbeeld partytenten huren, maar ook dingen zoals een rolstoel, maxicosi, beamer, bakfiets of een koelbox.

Terug naar top