Bas van Abel

Fairphone

Bas van Abel (1977) is een Nederlandse ondernemer en tevens de oprichter en huidig CEO van Fairphone. Met deze onderneming wil hij duurzame en ‘conflict-vrije’ smartphones ontwikkelen. Over het algemeen bevatten smartphones mineralen en metalen die uit conflictgebieden worden gewonnen, en bovendien wordt er over het algemeen onder erbarmelijke omstandigheden gewerkt binnen de elektronica industrie. Daarnaast is het voor Fairphone erg belangrijk dat haar smartphones makkelijk te repareren zijn en lang meegaan. Dat laatste kan zij waarmaken door het makkelijker te maken om losse onderdelen van de telefoon te vervangen zodat deze langer gebruikt kan blijven worden. Door zo’n smartphone die langer meegaat te ontwikkelen, is dit beter voor het milieu en ook voor de mensen zelf. Met haar smartphones wil Fairphone een transformatie in gang zetten door het voorbeeld te zijn in het gebruik van ethisch verantwoorde producten en sociale waarden te promoten.
Bas van Abel heeft met Fairphone al vele prijzen in ontvangst mogen nemen, zoals onder andere het zeer prestigieuze German Environmental Award, de Dutch Design Award, de Greentec Award en de Momentum for Change Award. Tevens was hij ambassadeur van de Dutch Design Week in 2016.

Loopbaan

Tijdens zijn studie en kort in de periode daarna werkte Bas van Abel als e-commerce developer bij Treshold. Daarna ging hij aan de slag bij de Waag Society in Amsterdam, een instituut dat kunst, wetenschap en technologie bij elkaar brengt. Hier werkte Bas van Abel binnen verschillende functies, eerst als Interaction Developer, daarna als Head of Design en tot aan 2013 als Creative Director. Daarna vertrok hij bij de Waag Society om zich volledig op Fairphone te kunnen richten. Oorspronkelijk werd Fairphone in 2012 opgericht door Bas van Abel als een campagne om het gebruik van ‘conflictmineralen en metalen’ en de slechte werkomstandigheden in de elektronica industrie tegen te gaan. In 2013 werd Fairphone een echt bedrijf en werd de eerste Fairphone op de markt gebracht, dankzij het startkapitaal dat zij kon opbouwen via crowdfunding. In 2015 kwam daar de Fairphone 2 bij uit.

Studie

Bas van Abel studeerde tussen 1997 en 2002 aan de Hoge School van de Kunsten in Utrecht. Hier studeerde hij Interaction Design/Interactive Media en wist hij zijn diploma cum laude te behalen. Tijdens deze studie deed Bas van Abel tevens een onderzoeksstage van een jaar aan de Technische Universiteit Delft, waar hij onderzoek deed naar hoe virtual reality mensen met een bepaalde fobie positief kan beïnvloeden.

Terug naar top