Arthur Dontje

Over Arthur Dontje

Arthur Dontje noemde zichzelf chocoladeboer, hij is de afgelopen 30 jaar eigenaar geweest van Dobla. Tegenwoordig behoort Dobla tot IRCA, een Italiaans chocolade exporteur en is Arthur directeur van Festina Lente Schoorl BV.

Loopbaan

Na de middelbare school ging Arthur Dontje werken voor een importeursbedrijf. Na twee jaar ging hij bij Dobla werken, het bedrijf van zijn ouders. Dobla hield zich bezig met groothandel in de breedste zin van het woord. Suiker, meel, bruidstaartjes, er werd van alles geleverd aan vierhonderd bakkerijen in Noord-Holland. Daarnaast had Dobla een klein chocoladefabriekje. Toen hij nog op school zat had hij de ambitie om van een regionaal bedrijf een mondiaal bedrijf te maken. Toen in 1988 zijn vader overleed nam Arthur het bedrijf over. Een jaar later brandde de fabriek af. Dit sombere moment heeft er wel toe geleid dat Arthur Dontje zich is gaan specialiseren in chocolade. Hij heeft de kans gezien om het bedrijf uit te laten groeien tot een mondiaal bedrijf.

Ondernemerschap

Arthur Dontje koos ervoor zich met Dobla te focussen op chocolade en het kleine chocoladefabriekje verder uit te breiden. Inmiddels heeft Dobla een fabriek in België, de Verenigden Staten en Vietnam en levert het bedrijf aan 62 landen chocolade. Arthur Dontje is gedurende een lange periode directeur-eigenaar, adviseur en strategisch denker geweest voor het bedrijf. Hij is niet meer bij Dobla te vinden en richt zich nu op andere activiteiten. Hij is goed in het bedenken van concepten. Ook vindt hij het leuk om startups te begeleiden.

Vietnam

Arthur Dontje is trots op zijn weeshuissponsoring in Vietnam. Sinds 2011 zorgt hij ervoor dat hij door middel van sponsoring kinderen een kans biedt op de arbeidsmarkt zodra ze het weeshuis verlaten. Het is een weeshuis met 185 kinderen die een beroep, zoals kapster, ict’er of monteur, kunnen leren zodat ze zicht hebben op een betere toekomst. Daarnaast heeft Arthur Dontje een eigen patisserieschool in Vietnam opgezet: de Pacific Pastry Academy. Hier krijgen jonge mensen een kans binnen de wereld van de patisserie. Verschillende studenten die hier zijn afgestudeerd zijn nu werkzaam in tophotels in Azië en de rest van de wereld.

Persoonlijk

Arthur Dontje is geboren op 31 maart 1959 in Alkmaar. Op dit moment woont hij met vrouw in Schoorl. Samen hebben ze twee zoons: Milan en Indy. In zijn vrije tijd wandelt hij graag, maar hij houdt zich ook graag bezig met karten en motorrijden. Reizen vindt hij ook erg leuk, hij heeft 94 landen bezocht en met zijn vrouw maakt hij graag lange en verre reizen.

Terug naar top