Jan Baan

Softwarebedrijf Baan

Met een opleiding bedrijfseconomie op zak begon Jan Baan samen met zijn broer Paul Baan ‘The Baan Company’ in 1978. Dit bedrijf was gespecialiseerd in het ontwikkelen van software voor bedrijven. Kenmerkend was dat Baan wat betreft de te ontwikkelen software geen maatwerk bod, wat destijds juist gebruikelijk was, maar juist één softwarepakket ontwikkelde wat door meerdere bedrijven gebruikt kon worden (de zogenaamde ERP). Zo’n ERP bestond uit verschillende softwaremodules voor bedrijven, bijvoorbeeld de administratie, het bijhouden van voorraden et cetera. Het bedrijf van Jan Baan concurreerde succesvol in de jaren ’90 met andere grote softwarebedrijven zoals Oracle en Peoplesoft. In 1995 bracht Jan Baan zijn onderneming naar de beurs in Amsterdam en werd het tevens genoteerd in de Amerikaanse Nasdaq. Toen Baan op haar hoogtepunt was in 1998 trad Jan Baan terug als CEO en legde enkele maanden later ook zijn taken als chairman neer. Daarna werd Baan verkocht aan ee ander bedrijf.

Cordys

Na zij vertrek bij Baan gingen Jan Baan en zijn broer investeren in andere tech-bedrijven. Twee bedrijven hiervan, namelijk Toptier en Webex, werden een groot succes en konden met grote winst weer worden doorverkocht aan andere bedrijven. De opbrengsten van zijn investeringen stopte Jan Baan in zijn eigen nieuwe onderneming, namelijk Cordys. Dit bedrijf had Jan Baan 2001 opgericht met het doel om IT steeds beter te implementeren bij bedrijven om zo de organisatie van deze bedrijven efficiënter en beter te maken. Dit deed Jan Baan door BPMS (business process management software) en de ‘cloud’-technologie met elkaar te verbinden in de softwarepakketten die hij ontwikkelde.
Cordys werd uiteindelijk in 2013 verkocht aan het Canadese OpenText, welke de softwaretechnologie ontwikkeld door Cordys verder uitbreidde.

Vanenburg Group en Vanenburg Software

De investeringen die Jan Baan samen met zijn broer deed, en nog steeds doet, doet hij onder investeringsbedrijf Vanenburg Group, waarvan hij oprichter en voorzitter is. Met Vanenburg Group worden er vooral investeringen in tech-bedrijven gedaan. Het bedrijf is vernoemd naar het landgoed waar Jan Baan met zijn onderneming Baan lange tijd huisde.
Daarnaast werd Vanenburg Group in 2009 uitgebreid met Vanenburg Software, waarvan Jan Baan tevens oprichter en chairman is. De algemene focus van Vanenburg Software ontwikkelt hij simpele softwaretoepassingen voorondernemingen die de samenwerking tussen mensen, systemen, processen en zelfs bedrijven bevordert. Eén van haar programma’s is Collabrr, welke speciaal is ontworpen om de samenwerking binnen de productieketen te versterken en in het bijzonder toeziet op de productie- en logistieke processen.

Terug naar top