Bart van Coppenolle

Bart van Coppenolle is een Belgische ondernemer en mede-eigenaar van Choice, een videocontentplatform. Met Choice is het mogelijk om gericht content te zoeken en te bekijken. De videocontent is op te slaan in een eigen lijst.

Levensdoel

Bart van Coppenolle heeft een bepaald levensdoel, namelijk een brug slaan tussen het linkerhersenhelft-bewustzijn en het rechterhersenhelft-bewustzijn. Met andere woorden: een brug slaan tussen rationaliteit en empathie. Daarom koos hij in het verleden voor twee studies, namelijk Engineering en Filosofie. Die combinatie hielp Bart van Coppenolle dichterbij het realiseren van zijn levensdoel. “Het linkerhersenhelft-bewustzijn noemt men binnen de filosofie ook wel het ‘modernisme’ of het ‘rationalisme’. Ik wil de subjectieve waarheid verbinden met de objectieve werkelijkheid. En daar is het draaien van software op hardware zeer geschikt voor.” Dit uitgangspunt gebruikt Bart van Coppenolle in elk project dat hij realiseert of elk bedrijf dat hij opzet.

Ondernemerschap

Het ondernemerschap is een echte passie van Bart van Coppenolle. Vanaf jongs af aan had hij de ambitie om te gaan ondernemen. Zijn eerste onderneming, Metris, zette hij samen met een aantal andere doctoraatsstudenten op. Metris was een B2B-bedrijf en opereerde in de metrologiesector. Het bedrijf hield zich voornamelijk bezig met meettechnieken en doet dienst aan onder andere vliegtuigbouwers, autobedrijven en consumentenelektronicabedrijven. In deze periode leert hij ook Philip Vandormael kennen, hij komt als een van zijn eerste werknemers bij Metris werken. In vijftien jaar tijd groeit Metris uit tot een miljoenenbedrijf en in 2009 wordt het verkocht aan het Japanse bedrijf Nikon. De samenwerking tussen Bart van Coppenolle en Philip Vandormael verloopt goed en daarom besluiten ze samen een nieuw bedrijf op te starten.

Televisiestreamingsdienst

Het ondernemersduo kiest voor een andere tak van sport: de media. Bart van Coppenolle: “We dachten: wat als je nu gerichter televisie kunt kijken? Op elk gewenst moment programma’s bekijken die je leuk vindt. Daarom hadden een televisiestreamingsdienst opgezet waarmee mensen alle programma’s konden opnemen en later konden terugkijken. Er bleek vraag naar te zijn, want binnen twee maanden hadden zich meer dan 100.000 mensen aangemeld. Jammer genoeg waren televisiezenders niet gecharmeerd van onze dienst. Daarom startten ze een gerechtelijke procedure. Initieel hebben we rechtszaken gewonnen, maar uiteindelijk moesten we de stekker uit onze dienst trekken, omdat de overmacht te groot was.”

Choice

Uiteindelijk is deze dienst niet voor niets geweest. “Omdat we zagen hoeveel interesse er was in deze dienst, hebben we dit project doorontwikkeld. Hieruit is Choice ontstaan. Choice is een platform waarop je je kunt aanmelden en je eigen contentlijsten kunt aanmaken. Je kunt gericht videocontent zoeken, opslaan en later terugkijken. Andere Choice-gebruikers kunnen jou volgen, omdat zij bijvoorbeeld dezelfde interesses hebben.” Choice is al beschikbaar voor Android-gebruikers en is binnenkort ook te downloaden in de App Store van Apple.

Schrijver

Naast het opzetten van een business, houdt Bart van Coppenolle zich ook bezig met schrijven. Hij heeft één boek geschreven en is bezig met een tweede boek. Zijn eerst boek heeft de titel ‘Goed Geld’ en gaat over de bankencrisis die startte in 2007. Ook dit boek is geschreven met zijn levensdoel in gedachte: een brug slaan tussen rationaliteit en empathie. “Die financiële crisis was een crisis van de structuur van het geld zelf. Het boek Goed Geld legt uit op welke andere manier je geld kunt maken, dit leg ik uit van mijn ingenieursstandpunt, vanuit wetenschappelijk en technisch standpunt. Maar ‘goed’ betekent ook empathisch. Geld kan ook goed functioneren binnen een maatschappij, als het mensen met elkaar verbindt.”

Terug naar top